понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12408 прочитания

    Топ 10 най-продавани книги за септември 2015 на „Хеликон“

    Ето кои са най-продаваните заглавия при художествена и нехудожествена литература в България
    01 октомври 2015, 13:24 a+ a- a

    Вижте кои са най-продаваните заглавия на българския книжен пазар според класацията на книжарници „Хеликон” за месец септември 2015: 

    ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА:

    1. „Грей” от Е Л Джеймс, издателство „Бард”, 17.99 лв.

    Е Л Джеймс предлага различен поглед към любовната история, очаровала милиони читатели по света – този път разказана от Крисчън с неговите мисли, разсъждения и мечти. Крисчън Грей контролира всичко. Неговият свят е подреден, дисциплиниран... и съвсем празен. До деня, в който Анастейжа Стийл се препъва и пада пред очите му – истинска вихрушка от стройни крака и разрошена кестенява коса. Той се опитва да я забрави, но попада в необяснима буря от чувства, на които не може да устои.

    За разлика от всички други жени, Ана като че ли вижда истинската същност на Крисчън: зад бронята на преуспелия бизнесмен и луксозния му живот чак до студеното му, ранено сърце.

    2. „Момичето от влака” от Паула Хоукинс, издателство „Ентусиаст“, 15.00 лв.

    Всеки ден прилича на предишния...

    Всяка сутрин Рейчъл хваща един и същ влак. Той се движи оглушително по релсите, преминава покрай уютните провинциални домове и спира на червения сигнал на семафора. През това време Рейчъл наблюдава двойка, която закусва на своята тераса. И сякаш вече ги познава. Нарича ги Джес и Джейсън. В нейните очи те имат перфектен живот. Като този, който тя наскоро е загубила.

    Но един ден всичко се променя... 

    3. „Подчинение” от Мишел Уелбек, издателство „Факел Експрес”, цена 17.00 лв. 

    Последният роман на Мишел Уелбек предизвика огромен интерес. Книгата описва идването на власт във Франция на президент ислямист през 2022 и очаквано е набедена за ислямофобска. Атентатът над Шарли Ебдо – няколко разгневени мюсюлмани родени във Франция убиват ляво-либерални карикатуристи и евреи – се проведе в най-подходящото време, за да увеличи продажбите на книгата. 

    През 2022 година с помощта на социалистите и центристите кандидатът на въображаемата Мюсюлманска братска партия Мохамед Бен Абс побеждава крайно десните националисти и завзема властта в Елисейския дворец. Държавата изпада в смут. Това е основната част от сюжета на шестия роман на Уелбек.

    „Подчинение” внушава, че въпреки рекордно ниската непопулярност сред народа на френския президент Франсоа Оланд, той ще се задържи на поста си до 2022-а, но ще бъде елиминиран още на първия тур от кандидата на крайно десните националисти и от Бен Абс, който представлява измислената Мюсюлманска братска партия. С помощта на левите, центристите и дясноцентристката партия Съюз за народно движение, водена от бившия президент Никола Саркози, Абс печели изборите.

    4. Готвачката на Химлер от Франц-Оливие Жизбер, издателство „Гурме”, 16.00 лв.

    Известният френски журналист и писател Франц-Оливие Жизбер се е заел с амбициозен и виртуозно изпълнен проект – разказ от първо лице на над стогодишната Роз, свидетел на всички трагични световни събития на двайсети век. 

    В края на живота си Роз е собственик на ресторант в Марсилия. Внезапно тя открива, че някъде в Германия има внук, син на нежеланата й дъщеря от нацистки офицер, която тя е изоставила. Това я подтиква да напише мемоари, в които поради възрастта, мъдростта и каления си в житейски драми характер няма да спести нищо на главните герои на историята на двайсети век. Описва от първо свидетелско лице виновниците за погрома над арменците, близкото обкръжение на Хитлер, обществото на френските колаборационисти, кръга приближени на Мао и им отдава заслуженото, като споделя суровата истина, вещо подправена с интригуващи битови подробности. Развенчава донякъде и ореола на известни френски интелектуалци от средата на века като Жан Пол Сартър, спира се и на връзката му със Симон дьо Бовоар. Не остава длъжна никому и в края на живота си, след поредица от лично проведени отмъстителни акции е достатъчно мъдра да сподели, че „ако Историята е адът, то Животът е раят“. 

    В романа има и голяма любов, и мъчителни загуби, и удовлетворението, което само ходът на живота може да донесе под формата на мъдрост. Не липсват и няколко от най-добрите рецепти на готвачката, щедро споделени в края на книгата, сякаш да потвърдят тезата, че животът си иска своето въпреки хода на историята. 

    5. „Да убиеш присмехулник” от Харпър Ли, издателство „Бард”, 13.99 лв.

    Един от най-обичаните романи с петдесетгодишна история!

    „Да убиеш присмехулник” остава в световната белетристика като изключителен литературен феномен.

    Весел, забавен и написан с естествена прецизност, този южняшки роман и днес не е изгубил своя блясък. Брилянтното писателско перо на Ли прорязва времето и все още учи читателя на удивителен брой полезни истини за живота.

    Творба с ранга на изключително постижение в литературата, която несъмнено ще ви накара да се насладите на естествената простота, с която е написана... Един роман със силно съвременно звучене.   

    6. „Шестото измиране” от Джеймс Ролинс, издателство „Бард”, 15.99 лв. 

    Отдалечена военна изследователска станция изпраща трескав сигнал за тревога, завършващ със смразяващото „Убийте ни всички!“ Личният състав от съседната база се отзовава и открива, че всички вече са мъртви – и то не само учените, но и всяко живо същество на площ от 130 кв. км – всяко животно, растение и насекомо, дори бактериите. Земята е напълно стерилна и заразата се разпространява.

    За да спре неизбежното, командир Грей Пиърс и Сигма трябва да разкрият заплаха от далечното минало – от времето, когато Антарктида е била зелена и съдбата на целия живот на Земята е висял на косъм. Като следват древна карта, спасена от изгубената Александрийска библиотека, агентите на Сигма ще открият истината за древния континент и за нова форма на смърт, погребана под километри лед.

    От хилядолетни тайни в замръзналото минало до загадки, погребани в мрачните джунгли на настоящето, Сигма ще се изправи срещу най-голямото си предизвикателство – да спре предстоящото измиране на човечеството. Но дали вече не е твърде късно? 

    7. „Лъжецът от Нора Робъртс, издателство „Бард”, 16.99 лв. 

    Шелби Фоксуърт е изгубила съпруга си. Скоро след това губи и малкото останали илюзии за брака си.

    Мъжът, който я е привлякъл с очарователна усмивка, нежност и романтика, я оставя сама в скъпо предградие на Филаделфия с тригодишната им дъщеря и дълг от няколко милиона долара. Той се оказва не само прелюбодеец, но и нагъл лъжец. Когато Шелби открива тайния му банков сейф, разбира, че съпругът й е имал няколко самоличности. Мъжът, когото е обичала, не просто е мъртъв. Струва й се, че той никога не е съществувал.

    Заедно с дъщеря си тя тръгва на юг, към Тенеси, където е сигурна, че ще открие спокойствие при семейството си. Там се запознава с Грифин Лот, успешен строител. Оказва се, че съпругът й има още тайни, които се разплитат една след друга. Дори в малкото градче, заобиколена от роднини и приятели, опасността я дебне и връхлита най-неочаквано, докато тя се опитва да си изгради нов живот. Миналото й застига дори Гриф. Опитът за убийство е само началото... 

    8. „Без теб от Мишел Бюси, издателство „Ентусиаст“, 16.00 лв.

    При тежка самолетна катастрофа на френско-швейцарската граница единственият оцелял е тримесечно бебе. Но в самолета със своите родители са пътували две момиченца на една и съща възраст с руси коси и сини очи. Кое е оцелялото? Две семейства – едното богато, другото съвсем скромно – водят истинска война, за да получат родителските права над чудотворно спасеното бебе, което медиите наричат Водното конче. Годината е 1981 и съвременните технологии за идентифициране все още са непознати...

    И така – Лиз-Роз или Емили? 

    Осемнайсет години по-късно един частен детектив твърди, че е решил загадката – минути, преди да бъде убит! Но той оставя наследство – тетрадка, в която описва стъпка по стъпка цялото разследване. Без да се усети читателят е въвлечен в едно лудо преследване на истината – и така, докато паднат всички маски. Дали случайностите и съвпаденията не са просто ответни удари на съдбата? Или някой от самото начало манипулира всички замесени в драматичната история?

    Увлекателен роман за единствената оцеляла от самолетна катастрофа и за това как търсеното на изгубената й идентичност разтърсва живота на всички, които я познават...  

    9. „Калуня-каля” от Георги Божинов, издателство „Хермес“, 14.95 лв.

     Единственият роман на Георги Божинов, забравеният шедьовър за Априлското въстание „Калуня-каля“, излиза през далечната 1988 г. 

    Новото издание на „Калуня-каля“ ще върне Георги Божинов в българската литература и ще пренареди челото й. Защото Георги Божинов е един от най-големите български писатели. 

    Мога да сравня „Калуня-каля“ по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси. А по надникване в народния етос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев. 

    10. Нека да ти нарисувам от Джанис Маклауд, издателство „Ера“, 15.00 лв. 

    Това е истинската история на Джанис Маклауд.

    На 34 г., неудовлетворена от работата и самотна на личния фронт, тя е закотвена в голяма рекламна агенция вместо да следва мечтата си да пътува и твори. Но един на пръв поглед обикновен ден променя всичко. Джанис решава да напусне работа. Изненадващо това не се оказва толкова плашещо за изпълнение. С малко математика и много решителност тя се отървава от излишните вещи, спестява достатъчно и си купува две години свобода в Европа.

    Джанис пътешества из Франция, Шотландия, Англия, Италия, среща се с интересни хора и черпи вдъхновение от историята, изкуството и пъстротата, която я заобикаля... А в Париж се намесва съдбата и тя среща любовта. Въпреки езиковата бариера Джанис се впуска във вихрен парижки романс и скоро осъзнава, че никога няма да се върне към дванайсетчасовите работни дни. 

    Намаляващите й средства обаче я принуждават да търси начин да спонсорира мечтите си. Така Джанис създава серия рисувани писма, които изпраща по пощата на хиляди абонати, жадуващи да получат нещо красиво. И щастливият край на нейната приказка се сбъдва. 

    НЕХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА: 

    1. „Обичам цветовете. Антистрес книга за оцветяванеиздателство „Миранда”, 11.95 лв.

    С тази книга ще преоткриеш оцветяването като творчески начин за релксация и забавление.

    В "Обичам цветовете" ще намериш съвети и техники за по-добри резултати, примерни цветни страници, 128 прекрасни картини в ГОЛЯМ формат, които ще напълниш с цвят и живот с помощта на цветни моливи и флумастери. Красивите и занимателни модели ще те държат зает с часове.

    Подари си моментна спокойствие и наслада. Слей се с хармонията на цветовете. 

    2.  „Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки” от Елена Тимошенко, издателство „Асеневци”, 14.90 лв.

    Съвременните деца се нуждаят от особен подход и особени условия за разкриване на техните необикновени способности и уникални дарования. Затова е напълно обясним нарастващият интерес към педагогическата система на Мария Монтесори, в центъра на която стои ДЕТЕТО.

    Как мислите, какво може да обединява такива личности като писателя Габриел Гарсия Маркес, принцовете Уилям и Хари, политика Франсоа Митеран, актьора Джордж Клуни, основателите на Google - милиардерите Сергей Брин и Лари Пейдж, внуците на Лев Толстой? Техните родители са избрали за своите деца училища Монтесори! Идеите на великата италианка са подкрепяни от Зигмунд Фройд, Жан Пиаже, Томас Едисон и много, много други. Те са разбирали важността на уникалния период в живота на човека – от раждането до 6 години. 

    А защо този период е толкова важен? Защо на детето му е нужна свобода и до какво може да доведе тя? Как да възпитаваме, без да наказваме и поощряваме? Как да обучаваме, без да поправяме грешките? Защо няма нужда от оценки? Как да възпитаме у детето самостоятелност и отговорност? Как можем да използваме педагогическите принципи от системата на Монтесори в ежедневното общуване с нашето дете? 

    Ако сте от неравнодушните и търсещите родители и си задавате такива въпроси, тази книга е за вас. Тук ще намерите множество практически съвети и полезни наблюдения от многобройните посещения на автора в Монтесори детски градини и училища по цял свят. Книгата ще е особено полезна и на педагозите, които искат да следват принципите на Монтесори педагогиката.  

    3. Как се пише? Книжовен, диалогичен и дигитален български от Павлина Върбанова,  издателство „БГ Учебник Прес”, 9.80 лв.

    В тази книга колебаещите се ще намерят достъпно поднесени най-често нарушаваните правила за правопис и пунктуация, а също така и конкретни примери, в които е обяснено как се прилагат. За улеснение има варианти "Правилно/Грешно" на често употребявани думи, словосъчетания и собствени имена. Съдържанието на книгата е съобразено с актуалните правописни правила.

    Днес имаме свободата да общуваме, но все пак знаем ли основните езикови правила, към които е добре да се придържаме? Знаем ли къде най-често грешим? Къде да поставим запетая или кавички? В кои случаи се употребява пълен член и в кои - кратък? Кога да пишем малка и кога - главна буква? Кога да използваме учтивата форма? Как да пишем служебен имейл? Към какво да се стремим и какво да избягваме, когато общуваме в социалните мрежи?

    4. „Мандали. Оцветяване по номера” от Шейла Кериган, издателство INK, 11.99 лв. 

    Книги за оцветяване за възрастни – не просто приятно, но и доказано полезно хоби, водещо до винаги отлични резултати! Милиони са се възползвали, сега е ваш ред!

    Предназначени за индивидуално занимание, като семейно развлечение, за терапевтична или рекреативна работа в група, тези книги са оригинален подарък за всеки повод и вкус. Следвайте своя усет, доверете се на вътрешния си глас, намерете своето темпо, отпуснете се и импровизирайте! Ще установите, че детайлните изображения с лекота се превръщат в завършено произведение на изкуството, което след това лесно можете да отделите от книгата и да украсите дома или работното място. 

    Съдържа 46 мандали за оцветяване. 

    5. „101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в България” от Иван Михалев, издателство „Сиела”, 16.90 лв.

    Ако обичаш да пътуваш, ако си любопитен да откриваш нови места, ако често избираш страничните пътища, вместо да караш по магистралата, то тази книга е за теб. В нея ще намериш информация за 101 от най-колоритните места в България. За някои си чувал от приятели, други си виждал на снимки в интернет, а трети са ти напълно непознати. Местата в „101 отбивки" са от последния вид. Повечето от тях не попадат в туристическите справочници – но трябва да бъдат включени в личния ти списък за бягство през уикенда.

    Планински върхове, пещери, водопади, плодове, вино, мястото с най-хубавата гледка – няма значение, отбивките от магистралата ще те отведат до нещо хубаво. Надяваме се да се срещнем по пътя. Приятно пътуване!

    Книгата съдържа ексклузивна селекция на малко известни места в България, авторски снимки, точни упътвания как да стигнеш до тях, информация за други интересни места в радиус от 50 километра, така че да направиш разходката си през уикенда още по-забавна и пълноценна. 

    6. „Петър Дънов: За трудностите в живота” от Светла Балтова, издателство „Хермес“, 6.95 лв.

    Съвременните хора се стремят към блага, но искат да ги получат по лесен начин, без трудности и страдания. Това е невъзможно. За да стане чист и свят, човек трябва да мине през големи трудности и страдания. Иска ли да придобие знание, сила, богатство, човек трябва да работи, да учи, да прилага това, което знае.

    Земята е училище. Животът ни е низ от уроци и задачи за разрешаване. Мнозина се оплакват от трудностите в живота си и търсят начин да се освободят от тях – казва Учителя. – Те искат да бъдат щастливи, без да подозират, че щастието се постига при трудности и страдания. Щастието се постига вън от благоприятните условия.

    Страданията в живота не могат да бъдат избегнати, но могат да послужат като средство за развитие, за придобиване на нови качества и сила на характера. Учителя дава конкретни указания как да се справяме с трудните моменти, как да преминаваме по-осъзнато през болката и страданието и да ги трансформираме в добро и светлина. И напомня: Каквото и да се случи в живота ви, ще се превърне на добро. Силата на човека е в изпълнението на Божията воля.  

    7. Денят, в който се научих да живея от Лоран Гунелиздателство „Колибри”, 15.00 лв.  

    Неделен слънчев ден в Сан Франсиско. Докато се разхожда по кея, наслаждавайки се на покоя след тежката работна седмица, пред Джонатан – млад мъж с кариера на застраховател, внезапно се изправя мургава красавица. Тя се вглежда в дланта му и изрича злокобно предсказание: краят на живота му наближава... Пред това шокиращо изпитание е изправен героят в последния роман на Лоран Гунел. Но това е изпитание – прозрение, „гранична ситуация“, в която откриваме себе си, своята автентична човешка същност.

    Авторът ни въвлича в едно вълнуващо и светло приключение на духа, на ценностната трансформация и себепостигането. Универсалните въпроси за смисъла на съществуването, за щастието, за щедростта на общуването и отдаването тук намират своите отговори. И тези отговори са оптимистична алтернатива на доминиращия в съвременното общество култ към вещите и успеха. „Денят, в който се научих да живея“ е просветляващо пътуване към вътрешната свобода, към световете на другите и към разбирането, че човекът е част от едно изначално хармонизирано цяло. 

    8. Похитеното съкровище на богомилите от Христо Буковски, издателство „Сиела”, 15.00 лв.

    Ако първата книга от опасния „архив” на богомилите все пак изследваше по-лесно достъпни сведения и деликатно застъпваше становища, близки до популярните им тълкувания, тази втора част отваря „тайните фондове” и следва пътя на неизбежно произтичащите от тях внушения. Зад величавата история на династичния род. От който произлиза Мага Боян, изплуват потулени драми и компромиси, отворили пътя на българското познание върху древни учения и тайнства по нашите земи с практики и завети, изпреварили с хилядолетия Христовите. С осем хилядолетия обозрим духовен живот на предците ни сега профаните се чувстват богоизбрани, докато посветените са угрижени как да надградят извисеното знание. Тук са представени техните дирения.

    9. „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица” от Неда Антонова, издателство „Факел”, 13.99 лв.

    „Съвършената” - роман в две части: за Стойна Преподобна - вечното безсмъртие на Духа; и за любовта - временното безсмъртие на телата.

    Преподобна Стойна е пратеник на Бога - за спасение на вярата. Тя е висок дух с мисия за България. Пророчица и мъченица, Преподобна Стойна е изпратена за изпитание на пътниците, които си отиват и за надежда на пътниците, които идват. Който не е посетил скромната й собичка в черквата "Св. Георги Победоносец" и не е стъпил в двора, където е гроба й, ще умре без да се е разтворил в тази божествена частица от рая. Това място е свято, най-магичното в Бългхария, където душжата ви най-неочаквано ще поиска да проговори.

    10. „Тайната градина. Приключение с цветове и багри” от Джохана Басфорд, издателство „СофтПрес“, 15.00 лв.

    Световен феномен, издаден в 30 държави и с над 1,5 милиона продадени екземпляра!

    Тайната градина е възхитителна книга за всички, изкушени от рисуването и изящните арт форми. Тя отвежда читателя на съзерцателна разходка из вълшебна градина, изпъстрена с красиви детайлни илюстрации. Страниците й са приютили причудливи растения и цветя и всевъзможни животинки, които само чакат да бъдат открити, дорисувани и оцветени.    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19