вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4392 прочитания

    Правителството издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

    При последното гласуване на Съвета за сигурност Ирина Бокова не успя да събере необходимата подкрепа
    28 септември 2016, 10:35 a+ a- a

    Премиерът Бойко Борисов заяви, че издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, съобщи БНТ. В момента тя е европейски комисар по бюджет и човешки ресурси.

    При последното гласуване на Съвета за сигурност Ирина Бокова не успя да събере допълнителна подкрепа и отбеляза най-слабото си представяне.

    Премиерът Борисов намекна преди време, че ако Бокова не успее да събере необходимата подкрепа, кандидатурата ѝ подлежи на промяна.

    Според правилата на ООН Ирина Бокова може да продължи надпреварата, но тя вече няма да се ползва от подкрепата на правителството.

    Премиерът Бойко Борисов пожела успех и на дете българки, предаде БНР.

    Ето и решението, с което Министерски съвет издига кандидатурата на Георгиева (публикуваме текста без редакторска намеса):
    Министерският съвет прие решение за издигане кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. С решението се отменя решението от 19 юни 2014 г. за издигане на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

    Бокова се представи най-добре сред участващите жени-кандидати, но на последните неформални гласувания тя получи голям брой обезкуражителни гласове и брой подкрепи под изискващия се електорален минимум от 9 гласа, което ограничава шансовете й за избиране. Това налага да се потърси алтернативен подход в лицето на нова българска кандидатура, която да е в състояние успешно да се включи в надпреварата и в оставащото кратко време да се превърне във водещ кандидат.

    Кристалина Георгиева е признат световен авторитет в областта на международното сътрудничество и хуманитарните въпроси, които се очертават като водещо направление в работата на ООН, особено в условията на продължителните и тежки хуманитарни кризи, породили широкомащабни миграционни и бежански вълни. Като заместник-председател на ЕК, отговарящ за ресор „Бюджет и човешки ресурси“, Георгиева има ключова роля за реализирането на политиките на ЕС и за реформиране и оптимизиране на човешките ресурси.

    Широката подкрепа и контакти в международен план, с които се ползва Георгиева, предоставят възможност с издигането на нейната кандидатура българската страна да направи сериозен опит за консолидиране на Източноевропейската регионална група.

    Правителството възложи на министъра на външните работи да координира кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред държавите-членки на ООН.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 4 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 6 часа
    преди 11 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 11 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 12 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26