събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6038 прочитания

    17% от българите са дали подкуп през последната година

    Корупцията остава значителен проблем с европейските държави, показва нов доклад на Transparency international
    17 ноември 2016, 14:24 a+ a- a

    Ниво на корупцията - какъв % от хората са дали подкуп през последната година (Източник: Transparency international)

    В последните години в Европа се наблюдава увеличение на подкрепата за популистки и националистически движения - от Испания до Великобритания и Турция. Причините са много и разнообразни, но в основата им до голяма степен стои вярването, че традиционните демократични институции – правителства и политически партии – се провалят в обещанията си за просперитет и равни възможности, както и че на тях не може да се вярва.

    Централна роля в този сценарий играе корупцията, обясняват от Transparency international (TI) в най-новия си доклад „Хората и корупцията: Европа и Централна Азия 2016“ (People and Corruption: Europe and Central Asia 2016). В основата на това стои разочарованието на хората от факта, че правителствата хем не могат да се справят с корупцията, хем участват в корупционни или клиентелистки схеми, обясняват от неправителствената организация.

    Ниво на корупцията в ЕС (Източник: Transparency international)

    Освен това става ясно, че е невъзможно да се игнорира системната корупция в начина по който бизнесът влияе на политиката. Ясен пример за това е течащият в момента съдебен процес срещу 37 изпълнителни директори и политици в Испания. Те са обвинени в схема тип „рушвети за договори“, която е продължила почти 10 години.

    Ниво на корумпираност сред различните групи представители на обществото (Източник: Transparency international)

    Подобни схеми оставят у обществото впечатлението, че обществените харчове и обществената политика изобщо е изкривена в полза на малкото за сметка на многото, обясняват още от TI.

    Докладът за Европа и Централна Азия включва анкети на около 60 000 души в 42 държави. Като цяло резултатите показват, че твърде малко хора мислят, че правителствата им са направили достатъчно за борба с корупцията. Повече от една четвърт от запитаните виждат политиците, правителствата и висшите мениджъри като силно корумпирани, а почти трима от всеки пет мислят, че богатите индивиди имат твърде много влияние върху решенията на правителствата.

    Най-ефективни мерки за борба с корупцията (Източник: Transparency international)

    Основни изводи от проучването:
    1) Един от всеки трима смята, че корупцията е сред най-важните проблеми пред тяхната държава. Най-голям дял са тези хора в Косово, Испания и Молдова (между 65 и 76%).
    2) Повече от половината запитани смятат, че правителствата им се справят зле с борбата с корупцията. Най-критични в това отношение са Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина и Испания (между 80 и 06%).
    3) Политиците и обществениците са възприемани като най-корумпирани. Близо една трета от хората смятат, че името те са най-корумпираната част от обществото (30-31%).

    4) Частният сектор не е изключение. Над една четвърт от запитаните (26%) смятат, че висшите мениджъри са силно корумпирани.
    5) Мнозинството смятат, че богатите имат твърде голямо влияние върху правителствените решения. Най-крайни в тези си оценки са гражданите на Испания и Португалия (между 85 и 88%).
    6) Подкупите са често срещано явление, особено в региона на ОНД (Общност на независимите държави) - почти една трета от гражданите на тези държави са плащали подкупи (30%) през последната година. Най-много хора са дали подкуп през изминалата година в Таджикистан – 50%. Висок процент на подкупи има и в някои страни-членки на ЕС като Румъния (29% от потребителите на услуги са дали подкуп в последната година) и Литва (24%).
    7) „Изправянето“ и „говоренето“ са възприемани като най-добрите начини за борба с корупцията. Според хората най-ефективните начини за борба с корупцията са съобщаването за такава и отказът да се плати подкупа (18 и 20%). Съобщаването за корупция се възприема определено като най-ефективно за борба с това явление в ЕС (24%). Въпреки това 27% от хората в Европа и Централна Азия твърдят, че няма нещо, което да могат да направят, за да се преборят с корупцията.
    8) Страх и неодобрение са основните причини хората да не докладват за корупция. Основната причина, поради която хората не съобщават за корупция е страхът от последствията (30%). Освен това по-малко от половината запитани смятат, че е социално приемливо да се съобщава за корупция в тяхната страна (38%).
    9) Най-тежки корупционни проблеми има в: Армения, Босна и Херцеговина, Литва, Молдова, Русия, Сърбия и Украйна. Хората в тези страни са оценили слабо представянето на своите държави по всичките ключови показатели за корупция в глобалния корупционен барометър (Global Corruption Barometer).

    Основни причини, поради които хората не докладват за случаи на корупция (Източник: Transparency international)

    Къде е България?
    У нас 36% от запитаните смятат, че корупцията е най-важният проблем в държавата, 41% мислят, че депутатите са най-корумпираните държавни служители, а 17% са дали подкуп през последната година. По отношение на това до колко правителството се бори ефективно с корупцията 54% от запитаните българи смятат, че то се справя „зле“ или „много зле“ с тази задача. От TI оценяват риска за нивото на корупция в една държава според 5 основни въпроса. У нас негативните тенденции са налице при 4 от 5-те въпроса, а при един – среден. Въпросите са:
    - Корупцията ли е сред най-големите проблеми на държавата? (негативна тенденция);
    - Как се правя правителството в борбата с корупцията? (негативна тенденция);
    - Колко подкупни са депутатите? негативна тенденция);
    - Колко хора са дали подкуп? (Средно);
    - Социално приемливо ли е да се докладва за корупция в страната? (негативна тенденция).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19