вторник, 19 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13527 прочитания

  11 любопитни факта за българското розово масло

  Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар етерични масла
  30 май 2017, 15:09 a+ a- a

  Дестилация на розово масло в с. Розово. Снимка: Wikimedia Commons

  Всяка година в края на май и началото на юни в Долината на розите започва брането на розовия цвят, съпроводено от вековни културни и празнични традиции. Българската маслодайна роза е един от символите на родината ни, а българското розово масло е познато по цял свят. 

  Още преди Освобождение у нас е имало около 10 000 дка насаждения и количеството произведено розово масло е достигало до 1 тон годишно. Първото свидетелство за розови градини в Карловско е от 1712. През 1820 Дончо Папазоглу открива първата фабрика за розово масло в Казанлък. В последствие двамата му сина развиват бизнеса и излизат на международните пазари.

  Най-голяма популярност като производител на розово масло България получава в края на 19 и началото на 20 век, когато парфюмерията, козметиката и фармацевтиката го откриват като незаменима съставка на продуктите, които произвеждат.

  Вижте още любопитни факти за българската маслодайна роза, традициите в розобера и в производството на розово масло в родината ни: 

  1. Според обновената през 2015 Туристическа карта на България Розовата долина включва 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч. 

  2. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал, за да се запазят максимално ароматът и влажността му. 

  3. В света съществуват над 200 вида и повече от 18000 сорта рози. Розопроизводството в България се основава на вида „Дамасцена“ („Казанлъшка роза“). Ежегодно в страната ни се добива средно между 7.8 - 8.5 хил. тона розов цвят.

  4. Килограм розов цвят обикновено се търгува на цени между 2.50 - 3.50 лева. Миналата година обаче цените се увиличаха двойно и розовият цвят се търгуваше на цени между 5 и 7 лева.

  5. България е световен лидер в производството на розово масло. Годишно у нас се произвежда средно около 2 тона розово масло, 95% от което отива за износ. Основен конкурент на страната ни е Турция.

  6. Над 2 000 са розопроизводителите в България, като те произвеждат около 70-80% от розовото масло в света. Обикновено 1 килограм розово масло се получава от около 3 тона цвят.  

  7. Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла. Миналата година килограм розовото масло достигна рекордно високи цени и надхвърли 10 000 евро за килограм, при цени средно между 6 и 7 000 евро в предходните години.

  8. Названието „Българско розово масло“ е защитено с патент през 2014 като български продукт в регистъра на защитените от Европейската комисия географски наименования. От 1944 карловското дружество „Българска роза“ е притежател на защитено наименование за произход „Българско розово масло“, което е вписано в Патентното ведомство на Република България.

  9.  За столица на Розовата долина се счита град Казанлък. Там се намира и единственият Музей на розата в България. В него се съхраняват над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството в родината ни.

  10. Първият празник в чест на българската маслодайна роза е организиран през 1903 в Казанлък. Днес празникът се е превърнал в мащабен и колоритен фестивал, съпроводен от множество конкурси, спектакли, шествия и ритуали.

  11. Освен в парфюмерията, розовото масло намира приложение и в хранителната индустрия. Традиционни български продукти са ликьор от рози, сладко от рози, розова ракия (позната още като гюлова) и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Мария Габриел призова за подкрепа на жените за STEM образование и кариера
  Само 22% от всички учени и инженери във високотехнологичните сектори са жени
  преди 1 час
  Въвежда се зелен сертификат за дейностите на закрито
  Новата противоепидемична мярка влиза в сила от 21 октомври
  преди 2 часа
  Бизнесът ще получи компенсации от държавата заради високата цена на тока
  Първите компенсации ще бъдат изплатени още с октомврийските сметки за електроенергия
  преди 2 часа
  ЕК предупреди Полша, че може да й спре парите
  Трябва да защитим бюджета на Съюза от нарушения на върховенството на закона, заяви Урсула фон дер Лайен
  преди 3 часа
  Центърът за иновации на United Group отваря офис в България
  България е един от ключовите ни пазари и тук има много талантливи ИТ специалисти, коментира Сърджан Дурджевич, главен изпълнителен директор на United Cloud
  преди 3 часа
  Латвия обяви 4-седмичен локдаун
  Според властите острият ръст на случаите се дължи на ниското ниво на ваксинация в страната