петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3049 прочитания

    Нови 2 случая на COVID-19 у нас

    Единият пациент е от Плевен, другият от София
    15 март 2020, 09:16 a+ a- a

    Нови 2 случая на COVID-19 са регистрирани у в България. Единият пациент е от Плевен, другият от София. С това общият брой на пациентите, регистрирани с новия коронавирус става 43, като двама от тях са починали. Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 08.00 часа.

    Пациентите, които са приети на болнично лечение, са в стабилно състояние.

    Засилва се контролът по границата и се разширява кръгът на лицата, които ще бъдат поставяни под домашна карантина, съобщи генерал-майор Мутафчийски. Причината е, че у нас вече са регистрирани и случаи на новия коронавирус при лица, завърнали се не само от държавите с високо разпространение на заболяването, но и от Дания, Нидерландия, Франция и Австрия.

    Има изрична инструкция на граничните полицаи и всички служители по границите активно да съдействат за четливо и истинно изписване на всички данни, поясни генерал-майор Мутафчийски.

    Той заяви, че са сформирани групи за издирване на потенциално заразени и контактни лица на всички, които вече са регистрирани с COVID-19. В тях участват органите на МВР и на РЗИ. Отчита се обаче сериозен недостиг на медицински лица в тази дейност. Затова вървят идеи за мобилизиране на служители от РЗОК, от Агенцията по контрол на храните и други.

    Подготовката в лечебните заведения върви на много високо ниво. С изключително удоволствие прочетох съобщението на директора на Александровска болница – проф. Костадин Ангелов, където кампанията за набиране на доброволци дава един много окуражаващ резултат. 77 души вече са се записали, включително и знакови лица като бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и ексобластният управител на Перник Ирена Соколова, много студенти и специализанти, заяви още професор Мутафчийски.

    От няколко дни процес по набиране на доброволци тече и във ВМА – освен студенти – шестокурсници, специализанти и няколко десетки лекари от Академията са изявили желание при нужда да се включат в реалната работа на Клиниката по инфекциозни болести, както и на интензивните клиники. Това е изключително удовлетворяващо и окуражаващо за нас, защото показва, че медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава сложна ситуация с ясното съзнание, че в момента ние сме едва на прага на проблема. Те не си правят илкюзия, че това ще бъде само един акт на показност. Те знаят, че ще влязат в огнището и ще работят. Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и моралните качества на нашата гилдия. Призовавам всички наши колеги наистина да се окажат на висотата на нашата професия, заяви още професор Мутафчийски.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 1 час
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate