петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5218 прочитания

    Отварят парковете в София и в страната за родители с деца

    Очаква се промяната да влезе в сила от понеделник, 27 април
    26 април 2020, 11:30 a+ a- a

    Големите паркове в София се отварят за родители с деца при спазване на определени правила и организация, обяви днес пред журналисти в Южния парк столичният кмет Йорданка Фандъкова.  

    „Създадохме организация в 8 големи парка на София след препоръка на Щаба и промяна в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да допуснем в парковете в определени часове определени групи хора“, каза Фандъкова.

    Столичният кмет уточни, че са направени схеми и маршрути в 8 големи парка в София, които са обозначени в специално създадени за целта брошури. В тях са изписани всички препоръчителни и задължителни правила. Информацията е качена и на сайта на Столична община.

    Предложението е между 9:30 и 18:30 ч. парковете да могат да се посещават от родители с малки деца. Столичният кмет уточни, че препоръчителната възраст е 12 години, което се смята за дете и по Закона за детето, като двама възрастни най-много могат да бъдат с колкото деца имат. В останалите часове могат да влизат хората, които разхождат кучета, както и единично спортуващи. Бременните жени могат да се разхождат във времевия прозорец за семейства с деца от  9:30 до 18:30 ч.

    Освен ограничението за двама възрастни, Фандъкова обясни, че се забранява и ползването на детските площадки, детските съоръжения и пейките. Целта е да не се докосват повърхности.  Събиранията в групи и груповите спортове също са забранени. Забранено е и пиенето на алкохол. За спазването на правилата ще следят патрули от доброволци и полицаи.

    Премиерът Бойко Борисов съобщи, че промяната ще важи не само за София, а и за всички градове в България.

    Очаква се днес, 26 април, министърът на здравеопазването да издаде заповед и от утре, по преценка на кметовете в страната, парковете могат да отворят за родители с деца.

    „В случай, че министърът на здравеопазването промени заповедта днес, още от утре, 27 април, можем да отворим за тези групи граждани“, посочи Фандъкова.

    Премиерът отбеляза, че ако не се спазва дисциплина, парковете могат да бъдат затворени отново, както стана с пазарите. А ако мярката работи добре, ще мисли и за отваряне на планините около градовете с подобни схеми и ред.

    Борисов съобщи още, че с министъра на здравеопазването и с генерал Венцислав Мутафчийски е било обсъдено да се разрешат процедурите ин витро още от днес.

    Очаква се министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно с браншовите организации, синдикати и родители да предложат вариант за завършването на учебната година за учениците от 7 и 12 клас, информира още премиерът. По думите му тези два випуска са приоритетно значение, а за другите до 7-10 май ще се търси вариант как ще приключи обучението им тази година.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 19 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 22 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 23 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19