петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1095 прочитания

    Близо 5% спад на наетите лица през юни, спрямо година по-рано

    Средната работна заплата отбелязва слаб ръст през май и юни, показват данните на НСИ
    12 август 2020, 12:04 a+ a- a

    В края на юни 2020 г. в сравнение с края на юни 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват със 111,5 хил., или с 4,7%. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

    Най-голямо намаление се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 48,8 хил., „Преработваща промишленост“ - с 31 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 12,8 хил., а най-голямо увеличение - в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6 хиляди. 

    В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 34,9%, „Операции с недвижими имоти“ - със 7,4%, и „Култура, спорт и развлечения“ - със 7,2%, а най-голямо увеличение е регистрирано в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6,3%. 

    Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2020 г. намаляват с 23,5 хил., или с 1%, спрямо края на март 2020 г., като достигат 2,24 милиона. Спрямо края на първото тримесечие на 2020 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения“ - с 4,5%, „Преработваща промишленост“ - с 3,5%, и „Добивна промишленост“ - с 2,9%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите със сезонен характер: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8,4%, и „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 5%.

    В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 21 и 17,3%. 

    Източник: НСИ

    По данни на националната статистика средната брутна месечна работна заплата за април 2020 г. е 1 323 лв., за май - 1 333 лв., а за юни - 1 355 лева. 

    През второто тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата e 1 337 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2020 г. с 1,5%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Финансови и застрахователни дейности“ - със 7,9%, и „Образование“ - със 7%. Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 12,2%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 8,6%.

    През второто тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства с 6,1% спрямо второто тримесечие на 2019 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 15,6%, „Образование“ - с 12,2%, и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - с 9%. 

    Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на 2020 г. са:
    • „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 3 270 лева;
    • „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 287 лева; 
    • „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 105 лева.

    Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:
    • „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 647 лева;
    • „Други дейности“ - 903 лева;
    • „Селско, горско и рибно стопанство“ - 973 лева.

    Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 6,9%, а в частния - с 5,8%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 29 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits