сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    796 прочитания

    България подписа със САЩ споразумение за научно-технологично сътрудничество

    САЩ са на първо място сред партньорите на България в научните изследвания
    17 февруари 2021, 09:05 a+ a- a

    Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа подписаха Споразумение за научно-технологично сътрудничество между двете страни за нов десетгодишен период. Това стана на официална церемония в Министерството на образованието и науката, а договорът влиза в сила от днес.

    Вълчев благодари на посланик Мустафа за доброто сътрудничество през годините и за подкрепата й за българското образование и наука. Той отбеляза, че благодарение на Българо-американската комисия за академичен обмен „Фулбрайт“ България и САЩ си партнират успешно вече три десетилетия. Министърът подчерта, че съдействието, което САЩ оказва на българските неделни училища там, е от изключително значение. Той допълни, че признаването и включването на езиковия тест по български език в програмата "Сертификат за двуезичност" също е жест, който България цени, защото дава предимство на учениците от неделните училища при кандидатстване в университет.

    „Българските учени имат нужда да работят заедно със своите американски колеги, за да продължат да постигат добри резултати и да се интегрират още по добре в световната наука“, каза още министър Вълчев и изрази своята увереност, че Споразумението е още една крачка към задълбочаването и разширяването на партньорството между двете страни.

    Вълчев благодари и на Кристина Иванова - българският участник в инициативата „Посланик за един ден“, и й пожела да бъде един от многото млади хора, които ще сбъднат мечтите си благодарение на подписването на днешното споразумение.

    В своето приветствие посланик Мустафа отбеляза, че Споразумението за научно-технологично сътрудничество между България и САЩ отразява силната им връзка. Тя допълни, че успехите на съвместните научни проекти и академични инициативи са най-добрите доказателства за доброто партньорство. „Нашето сътрудничество ще донесе огромни ползи за бъдещите поколения учени и изследователи в България и САЩ“, каза още Н.Пр. Херо Мустафа.

    България и САЩ имат дългогодишна история на успешно научно-технологично сътрудничество. Водещи български учени работят в екипи от най-добрите научни организации в САЩ и заедно постигат сериозни резултати в сферите на космическите изследвания, инженерните науки, физиката и химията, математиката и биологията.

    САЩ са на първо място сред партньорите на България в научните изследвания според Nature Index. Съвместните изследвания допринасят за развитието на технологии и иновации, които движат икономическия просперитет.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 13 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 15 часа
    преди 19 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 20 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 21 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26