петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    997 прочитания

    ЕК отпуска 85 млн. евро на България

    Средствата са по линия на Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури
    24 ноември 2022, 15:31 a+ a- a

    Сн: ЕК

    Европейската комисия прие програмите по линия на Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА) за България и Германия.

    Общият размер на отпуснатите за България средства, които обхващат този шестгодишен период, е 121 млн. евро, от които приносът на ЕС възлиза на 85 млн. евро. Всички подпомагани дейности ще допринесат за постигането на целите на ЕС в областта на околната среда и климата.

    Средствата по програмата ще бъдат предназначени предимно за устойчиво рибарство, устойчиви аквакултури и преработка, и за маркетинг, както и за устойчива синя икономика.

    Програмите ще подкрепят устойчивостта на секторите на рибарството, аквакултурите и преработването, като по-специално стимулират преминаването към нисковъглеродни горива, но също така и риболовни техники и съоръжения с ниско въздействие, както и иновативни решения за контрол и събиране на данни за рибарството.

    Еврокомисарят по околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс заяви: „Приетите програми по ЕФМДРА ще помогнат на България и Германия да изградят стабилен, иновативен, устойчив и нисковъглероден сектор на рибарството, аквакултурите и преработката и ще стимулират техния екологичен и цифров преход. За България това ще допринесе значително за развитието на общностите в областта на рибарството и аквакултурите, ще подкрепи опазването и възстановяването на водното биологично разнообразие и екосистеми и ще укрепи устойчивото управление на моретата и океаните.“

    Програмите също така ще подкрепят екологичния и цифровия преход на сектора с инвестиции в енергия от възобновяеми източници, нови информационни технологии и методи за намаляване на отпадъците.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 60 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 1 час
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate