вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5174 прочитания

    Марси Рийс: България има първокласни малки компании на световно ниво

    Инвеститорите имат нужда от предвидима среда, подчерта новият посланик на САЩ у нас
    30 октомври 2012, 17:20 a+ a- a

    България има много преимущества, които да предложи на чуждите инвеститори. Това отбеляза новият посланик на САЩ у нас Марси Рийс по време на работен обяд с членове на Американската търговска камара в България.

    Като предимства на страната ни тя посочи сравнително ниските разходи за труд и за правене на бизнес у нас, както и добрите технически и езикови познания на повечето българи.

    „За да може един инвеститор да инвестира и бизнесът да расте и процъфтява, е важно да има и предвидима и прозрачна регулаторна среда”, подчерта американският посланик. Рийс обърна внимание, че инвеститорите трябва да са сигурни, че правилата на играта ще останат същите от началото до края на даден проект. Според нея инвеститорите се нуждаят от съдебна система, на която да имат доверие и която да работи безпристрастно.

    „България има голям потенциал за ръст на инвестициите в иновативни индустрии”, допълни посланикът на САЩ.Тя приветства прогреса на правителството за изграждане на високотехнологичния „София Тех парк”.

    „Макар че съм отскоро в България, знам, че страната има прекрасни малки компании на световно ниво”, отбеляза дипломатът. „Моите сътрудници в посолството работят с организациите StartUP, Junior Achievement и други подобни инициативи, подкрепящи иновациите в България, и наблюдаваме малки, но съществени успехи, постигнати от тях”.

    Рийс припомни, че САЩ остават един от най-големите инвеститори в България, а двустранната търговия е отчела ръст от 37% миналата година.

    По отношение на енергетиката посланик Рийс коментира, че „най-разумното нещо за всяка страна би било да има избор”. Тя отбеляза, че България е изправена пред няколко въпроса за енергийната политика, които са от изключително важно значение за развитието на нейната икономика: страната трябва да реши какви са следващите й стъпки в ядрената енергетика, до края на годината трябва да поднови газовите си договори и да изгради интерконекторни връзки със съседните страни.

    България има и свои енергоизточници, посочи Рийс, като определи като обещаващи проучванията за природен газ в Черно море и в Централна България. „Знам, че 10% от природния газ, който страната консумира, идва от България. Най-лесният път за България към енергийна независимост е страната да увеличи процента на природния газ, добиван от собствената й територия”, подчерта в заключение посланикът на САЩ.

    Вижте още какво сподeли американският посланик Марси Рийс:

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 5 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 5 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели