вторник, 14 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1037 прочитания

    Кабинетът отпусна над 1 млн. лв. по четири национални програми в образованието

    Други 2,2 млн. лв. са предназначени за модернизация на професионални гимназии, а 80 млн. лв. ще осигурят безплатни учебници на учениците от 8. до 12. клас
    21 декември 2023, 09:22 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Още 1 036 263 лв. за осигуряване на дейности по 4 национални програми за развитие на образованието отпусна правителството. За осигуряване на заместващи учители в периода от юли до септември 2023 г. по НП „Без свободен час“ се осигуряват 342 614 лв. Средствата ще бъдат разпределени между в 352 училища и 79 детски градини.

    По Национална програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ се отпускат 318 540 лв. Целта е създаване на условия за провеждане на софтуерно професионално образование и обучение в сътрудничество с университети и с работодатели от ИТ сектора. Към момента в две училища в Бургас (Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“) и Пловдив (Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“) се провежда обучение по програмиране за придобиване на професионална квалификация по професия „Приложен програмист“ със 758 ученици от Х, XI и XII клас.

    За НП „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“ средствата са в размер на 209 019 лв. за 600 общински образователни институции и 1436 учители. Целта е подобряване на здравословното състояние и превенция на рисковите социално значими и професионални заболявания. на учителите.

    Национална програма „Професионално образование и обучение“ се финансира с допълнителни 163 388 лв., които ще бъдат финансирани 7 общински професионални гимназии и средни училища. Това са:
        1. Средно училище „Владимир Комаров“ във Велико Търново,
        2. СУ „Христо Ботев“, Враца.
        3. ПГ „Васил Левски“ във Враца,
        4.  СУ „Отец Паисий в Кърджали“,
        5. столичното 97 СУ „Братя Миладинови“,
        6. Средно училище „Васил Левски“ в Стара Загора,
        7. русенската професионална гимназия по селско стопанство „К.А.Тимирязев“.

    В тях ще бъде модернизирана образователната среда за професионално образование и учениците ще имат възможност да работят с най-новото техническо оборудване и да придобиват професионални компетентности в реални трудови условия.

    Две училища (СУ „Отец Паисий“ във Враца и СУ „Васил Левски“ в Кула) ще получат общо 2702 лв. за разработването/актуализирането на типови учебни планове, учебни програми и национални изпитни програми за специалностите от професии по професионални направления от Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

    На редовното си заседание правителството одобри допълнителни 2 212 542 лв. за подобряване на материално-техническата база на професионални гимназии в различни области на страната. Средствата ще помогнат за обновяването и модернизирането на регионалната образователна инфраструктура в. България, което стартира по Оперативна програма ,,Региони в растеж“ 2014-2020 г.

    Средствата в размер на 110 967 966 лв. безвъзмездно финансиране по оперативната програма предоставиха възможност на Министерството на образованието и науката да започне модернизацията на 103 училища в Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен райони, както и в София-град.
    В процеса на изпълнение на дейностите по тяхното обновяване се установи недостиг на средства за изпълнението на ремонтите.

    Одобреното от правителството допълнително финансиране ще позволи сградите и на тези гимназии да придобият нов облик, който ще допринесе за повишаване привлекателността и качеството на професионалното образование и обучение в страната.

    Правителството одобри и 79 131 905 лв. за осигуряване на безплатни учебници и учебни комплекти по общообразователните учебни предмети за всички ученици от VIII до XII клас. Те ще получават безвъзмездно и достъп до електронно четимите учебници. Ще бъдат осигурени и средства за учебници, учебни комплекти и за достъп до електронно четими учебници по учебните предмети майчин език, религия и хореография за всички ученици от I до XII клас, които изучават тези учебни предмети.

    Това ще се случи от учебната 2024/2025 година. До сега се осигуряваха безплатно познавателни книжки за децата от I до IV възрастова група и учебници, учебни комплекти и достъп до електронно четими учебници по общообразователните учебни предмети за учениците от I до VII клас.

    Целта е по този начин да се даде равен достъп до образование на всички ученици и да се гарантира достъпа им до качествено училищно образование.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ОББ: Реалистично е членство на България в еврозоната в близко бъдеще
    Доближаване на инфлацията на България до средната на еврозоната до 6-9 месеца, прогнозират от банката
    преди 11 часа
    БАСКОМ: Предстои важно обединение на всички ИТ асоциации
    Наблюдава се интерес към мигриране на ИТ таланти в градове извън София, коментираха от асоциацията на софтуерните компании
    преди 12 часа
    Kaufland инвестира 50 млн. лв. в реконструкция на Халите
    Реновираната сграда ще отвари врати на 23 май
    преди 13 часа
    Hitachi Solutions Bulgaria стартира 2-рото издание на обучителната си програма SPACE
    Тази година тя е допълнена и с нова дисциплина - Data & Analytics
    преди 14 часа
    10% ръст на пренощувалите в места за настаняване през март
    Според данните на НСИ приходите от нощувки се увеличават с близо 20% спрямо година по-рано