вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1002 прочитания

    България вече е част от Шенгенското пространство по въздух и вода

    Денков: Влязохме в Шенген, защото успяхме да върнем доверието в България на най-високо ниво
    01 април 2024, 08:38 a+ a- a

    Снимк: МС

    След приемането в Европейския съюз, това е най-големият успех на българската дипломация, институции и политици, защото успяхме да се обединим заедно и да върнем доверието в България на най-високо ниво. С тези думи премиерът акад. Николай Денков се обърна към гостите на церемонията на Летище София, състояла се броени часове, след като страната ни беше приета официално в Шенгенското пространство по въздух и вода. 

    „Шенген не е една ограда по границата. Шенген е доверие за това, че можем да опазим границите на ЕС, но също и доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път, ще спазва върховенството на правото и няма да позволява на хората, които нарушават закона, да процъфтяват в България, а те ще бъдат наказвани“, изтъкна акад. Денков. Министър-председателят изрази надежда, че всяко следващо правителство ще работи не само за запазване, но и за укрепване на доверието, което беше получено през последните месеци.

    Дали от началото на следващата година България ще бъде част и от сухопътния Шенген според акад. Денков зависи от политиците в България, които трябва да поставят темата като обща цел. Лично аз съм умерен оптимист, добави министър-председателят. Акад. Денков специално благодари на институциите, като акцентира върху ролята на правителството и парламента. Без приетите закони и промяната в Конституцията Шенген нямаше да бъде реалност, заяви акад. Денков. Премиерът благодари специално и на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. „В това усилие бяхме един екип. Без да бъдем заедно, нямаше да се случи“, добави министър-председателят акад. Николай Денков.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 10 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 11 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 13 часа
    преди 16 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата