вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    803 прочитания

    Спестяваме между 20 и 40 минути на полет след приемането ни в Шенген

    България вече е по-лесно достъпна за всички държави в обединението
    08 април 2024, 09:36 a+ a- a

    сн: МТС

    За една седмица след приемането на България в Шенген, статистиката показва, че пътниците спестяват между 20 и 40 минути на полет. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова по време на събитие, организирано от Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ). Поводът е посрещането на символичен полет в чест на приемането ни в Шенген, който се проведе от 4 до 7 април в няколко страни от Шенгенското пространство по инициатива на АБАИ.

    „Възможността за съкращаване на времето за изчакване и проверки е сериозно основание за засилване на интереса към България като бизнес и туристическа дестинация“, отбеляза зам.-министър Натова. Тя приветства „българските посланици на Шенген“ и посочи, че проектът е изпълнил целта си, а именно да привлече вниманието на европейците към приемането ни в общото пространство. Зам.-министър Натова изтъкна, че осъществяването на този полет има за цел да покаже, че България вече е част от въздушен Шенген и става по-лесно достъпна за всички държави в обединението.

    Анна Натова уточни, че премахването на контрола по въздушните и морски граници между България и другите държави от Шенген е само подготвителна стъпка за отпадане на проверките и по сухопътните граници. По думите ѝ това ще бъде и сериозен стимул за българската икономика.

    Главният директор на ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация” Анелия Маринова заяви, че този символичен полет олицетворява усилията, които са положени за влизането на България в Шенген. В събитието участваха още министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, представители на частния сектор и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 9 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 10 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 12 часа
    преди 15 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата