понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1298 прочитания

    За първи път в програма „Иновации в действие“ е предвидена подкрепа за иновативни училища

    За това са осигурени допълнително 1,8 млн. лв.
    11 април 2024, 08:12 a+ a- a

    Снимка: МОН

    За първи път с националната програма „Иновации в действие“ е предвидена подкрепа за иновативни училища, въвели нови учебни предмети и интердисциплинарни модули, часове, в които се прилага интердисциплинарно учене. За това са осигурени допълнителни 1 800 000 лв. за повишаване на мотивацията за учене на учениците и техните резултати. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова при откриването на регионалния форум за иновации във Видин на тема „Трансформиране на творческите идеи в практически проекти“, в който се включиха над 70 участници от 30 училища от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

    Зам.-министърът отбеляза, че регионалните иновативни форуми, които се провеждат за четвърта поредна година по Национална програма „Иновации в действие“, са продължение на политиката на Министерството на образованието и науката за създаване на условия и подкрепа за развиване иновативна култура и прилагане на иновации във всички сфери на училищния живот. „Надграждането на програмата и увеличаване на бюджета ѝ са резултат от добрите резултати, постигнати през последните години“, посочи зам.-министърът.

    По думите ѝ целта на тези форуми е развитие на взаимното учене и провокиране за иновативни решения във всички сфери на училищния живот. Тя акцентира и на важността от изграждане мрежи на иновации, чрез създаване на иновативно пространство между училищата, представителите на висшите училища и неправителствения, сектор в партньорство с общи цели и теми за обмен на нововъведения.

    Домакини на форума бяха СУ „Цар Симеон Велики“ и РУО – Видин. Гости на събитието бяха кметът на Видин Цветан Ценков, зам.-областният управител Ани Арутинян и възпитаникът на училището кап. Вълчо Атанасов, който сега е заместник-началник на Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата