понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  767 прочитания

  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия

  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  23 април 2024, 08:45 a+ a- a

  Снимка: МОН (Архив)

  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във Варна. Той откри в Основно училище „Петко Р. Славейков“ поредната училищна лаборатория. Всяка от тях е в различна област, а във варненската се фокусират върху тема „Екология и зелена енергия“.

  „Тези инициативи са много важни за мултиплициране на иновациите в образователната система”, подчерта проф. Цоков. По думите му тяхната цел е да направят устойчиви промени в различни процеси на обучението. „Те показват на практика това, което се случва в образователната ни система и нейната трансформация отдолу нагоре“, каза още министърът. 

  „Днешното (бел.ред.: 22 април) събитие дава и важно послание колко е важно да пазим природата и формирането на отношение на децата към устойчивото развитие“, акцентира проф. Галин Цоков. Според него откриването показва и че иновациите са свързани и независимо каква е темата им те учат децата да работят в екип, да са мотивирани и подчертават новата роля на учителя като ментор и вдъхновител. 

  По време на откриващото събитие на лабораторията учениците демонстрираха знанията си, свързани с природата и устойчивото развитие. Министър Цоков заедно с кмета на Варна Благомир Коцев наблюдаваха как два ученически отбора се съревноваваха в различни области на знания и ги поздравиха за интереса и постигнатото в тези толкова важни сфери. 

  По инициатива на министър Цоков за първи път Националната програма „Иновации в действие“ на МОН подкрепя организирането на 5 тематични училищни лаборатории за иновации, които имат за цел чрез съвместна работа в конкретно тематично направление да се разработят и надградят иновативни модели, които да индуцират прилагането им в бъдеще и в други училища. Основно училище „Петко Р. Славейков“, гр. Варна е избрано за домакин на една от тези лаборатории заедно с активното участие на още 10 училища от различни градове в цялата страна. Сред тях са училища от градовете София, Пловдив, Велико Търново, Велинград, Пазарджик, Шумен, Разград, Бургас и Каварна. Те са обединени с общата цел за разработване и внедряване на иновативни образователни модели за опазване на околната среда и устойчиво развитие.

  Дейностите в Лабораторията се реализират със съдействието на научното ръководство на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ - БАН и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. 

  Доц. д-р Преслав Пеев, доц. д-р Кремена Стефанова и екип от научни сътрудници от Института по океанология посочват начините за опазване на световните води, а научният екип от ВВМУ разкрива тайните на космическата екология, екологията на Черно море и не на последно място резултатите от дейността на НИК 421 - военният научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 7 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 9 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 10 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети