неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11630 прочитания

    Какви са очакванията на бизнеса за 2014?

    Вижте какво споделят мениджърите на водещи компании в България
    07 януари 2014, 09:47 a+ a- a

    Оптимистичен ли е бизнесът за новата година? Или 2014  ще е поредната трудна за компаниите година, в която ще оцеляват в  несигурна политическа и икономическа обстановка?

    Обърнахме се към изпълнителните директори на водещи компании от различни индустрии, за да споделят плановете си за новата година  и целите, които искат да постигнат, за да отчетат в края на 2014, че тя е била успешна за техния бизнес.

    Със сигурност ще е по-успешна не само за банковия бизнес, ако имаме предсказуема и устойчива за бизнеса среда

    Левон Хампарцумян
    Главен изпълнителен директор
    „УниКредит Булбанк”

    2014 година със сигурност ще е по-успешна не само за банковия бизнес, а и за всички сфери на икономиката, ако имаме предсказуема, устойчива и приятелска за бизнеса среда. Разбира се, важно е и възстановяването е Европа да стане по-изявено и устойчиво. Като цяло развитието на банките през 2014  ще се определя освен от икономическата среда и от финансирането на бизнеса чрез различни европейски програми.

    За нас е важно да спечелим загубеното доверие на потребителите към българските стоки

    Димитър Луканов
    Изпълнителен директор
    „Арома”

    Очаквам да бъде по-добра от предходната. Има положителни сигнали за възстановяване и икономически растеж в ЕС, което ще повлияе и на България. За нас е важно да спечелим загубеното доверие на потребителите към българските стоки. Има едно разбиране, че ако продуктът е български, то той трябва задължително да е на по-ниска цена. Трябва да се инвестира в имиджа на българското производство. Този приоритет е важно да се постави от правителството и да получи подкрепа от бизнеса.  

    В телекомуникационния бранш ще спечели този, който е достатъчно гъвкав да отговори на бързоразвиващите се тенденции в сектора

    Атанас Добрев 
    Главен изпълнителен директор
    VIVACOM

    2014 ще бъде още по-динамична от изминаващата година. Очаквам високата конкуренция и взискателността на потребителите да бъдат доминиращите фактори, които ще движат както действията на VIVACOM, така и цялата индустрия. В телекомуникационния бранш ще спечели този, който е достатъчно гъвкав да отговори на бързоразвиващите се тенденции в сектора, прозорлив за изискванията на потребителя и отговорен за всяка услуга, която предоставя. VIVACOM e подготвена да отговори на това предизвикателство. Ще продължим да инвестираме, за да запазим позицията си на лидер в предоставянето на високоскоростен интернет и първенството за най-добра 3G мрежа.  През 2014 ще разчитаме на нашата иновативност за да запазим това високо темпо на развитие и да продължим да бъдем предпочитам доставчик за нашите клиенти. За нас 2014 би била по-успешна от 2013, ако работим в стабилна икономическа обстановка и регулациите поощряват, а не възпират инвестициите. Ние обещаваме на нашите клиенти, че VIVACOM ще продължи да предлага иновативни продукти и качествено обслужване на достъпни цени.

    В страната ще влязат няколко големи ИТ компании, настоящите инвестиции ще се увеличат, а пазарът на труда ще достигне нови нива на прегряване

    Eлена Маринова
    Президент
    „Мусала Софт“

    Индикации, които получаваме от нашите клиенти и партньори, както и подписаните договори сочат, че 2014 ще бъде силна в световен мащаб. Доколкото голяма част от българската софтуерна индустрия и в частност „Мусала Софт“ е експортно ориентирана, 2014 ще бъде година на ръст за нас. На вътрешния пазар обаче не се очертава цялостно подобрение на икономиката, което да доведе до увеличаване на бюджетите за ИТ в индустрията и отново големите ИТ проекти ще са по-скоро изключения и силно концентрирани в телекомуникационния и финансовия сектор. Основен клиент на ИТ в България ще продължи да бъде държавата с фокус около е-Правителството - особено системи, наложени от синхронизации с ЕС законодателството или адресиращи национални законодателни промени. В страната ще влязат няколко големи ИТ компании, а някои от настоящите инвестиции ще се увеличат значително. Пазарът на труда ще достигне нови нива на прегряване.

    2014 би била по-успешна, ако се спазват етичните норми в конкуренцията на пазара

    Любен Станев
    Съсобственик
    „Дипломат Корпорейшън

    2014 би била по-успешна, ако се спазват етичните норми в конкуренцията на пазара и се поддържат професионални и лоялни отношения и партньорства с фирмите в този бранш. Не можем да подминем и очакването за по-добра финансова стабилност на населението, което ще увеличи покупателната способност и ще доведе до по-добри бизнес резултати.

    Вярваме, че и през 2014 Siemens България ще продължи да се развива успешно

    Инж. Боряна Манолова
    Главен изпълнителен директор
    Siemens България

    Вярваме, че и през 2014 Siemens България ще продължи да се развива успешно във всичките ни сектори – „Енергетика“,  „Здравеопазване“, „Индустрия“, „Инфраструктура и градове“. Те предлагат решения, свързани с предизвикателствата на 21-ви век - промяната в климата, недостига на ресурси, увеличаване на населението и др. В  България вече имаме реализирани проекти във всички тези  сектори – например най-модерната когенерационна централа в Пловдив, проекти за интелигенти сградни технологии - един от емблематичните е сградата на Sofia Airport Center, оборудвана със система за сграден мениджмънт на Siemens, медицински апарати в почти всяка болница. В момента работим по мащабни проекти, като модернизация на електроенергийните съоръжения на „Мини Марица Изток“, една от големите ТЕЦ-ове внедрява технология на Siemens за намаляване на вредните емисии.  Финализирането на тези значими проекти и започването на нови ще направи 2014  още по-успешна. Надяваме се и да работим по-активно в областта на железопътната и енергийната инфраструктура, където имаме изключително портфолио и опит. Разбира се, ще продължим да развиваме и социално отговорната си политика, с основен акцент образованието.

    Ще разглеждаме всеки отдел като компания и очакваме това да повиши няколко пъти ефективността на компанията

    Ивайло Пенчев 
    Изпълнителен директор
    „Уолтопия“

    Очакванията ни са да имаме по-висок ръст от 2013.  Да започнем активно да работим и да продаваме много стени в Австралия и Англия. Създадохме няколко нови продукта с огромен потенциал и нова компания - Auxionize, която ще обърне начина, по който бизнесът пазарува. Това е система за обратни търгове, чрез която фирмите ще могат да спестят пари, време и енергия, като пускат търгове за продукти и услуги, които търсят. Стартирахме с транспортен модул и вече имаме клиенти, които успяха да платят два пъти по-ниска цена за транспорт на стоките си! Започваме и нов проект, който ще извиси служителите на „Уолтопия“ до предприемaчи. Ще разглеждаме всеки отдел като компания и ще измерваме финансовия му резултат. Очакваме това да повиши няколко пъти ефективността на компанията.

    2014 отново ще бъде предизвикателна година за нас, но ние сме свикнали с предизвикателства

    Борян Борисов
    Генерален мениджър
    „ЛЕМ България”

    2014 отново ще бъде предизвикателна година за нас, но ние сме свикнали с предизвикателства. Какви са предизвикателствата за тази година? Продължаваме с трансфера на производствени мощности, този път от Япония. Ще трансферираме доста производствени линии. А като персонал ще надхвърлим 100-150 души.

    За 2014 планираме откриването на най-малко 5 нови обекта

    Милена Драгийска-Денчева
    Управител
    „Лидл България“

    Планираме да продължим своето развитие в България. Това се отнася както за надграждане и развитие на съществуващите филиали и разнообразяване на предложенията към нашите клиенти, така и за откриването на нови обекти. За 2014 планираме откриването на най-малко 5 нови обекта. Усилия за постигане на по-голям органичен растеж са нашата главна задача.
    2014 би била по-успешна, ако утежняващите фактори придобият по-смекчен вариант и ние продължим да работим в полза на клиента.

    Предизвикателството пред нас през 2014 е да спечелим интереса и доверието на хората към виртуалната банка

    Славка Вълкова
    Директор „Виртуална банка”
    БАКБ

    Пускайки виртуалната банка BACB Plus през 2013 – нещо напълно ново като концепция за България, естествено очакванията ни за 2014 са за успех. Целият ни екип вярва в качествата й и смятаме, че те ще бъдат забелязани от клиентите, които ценят времето си и предпочитат едно бързо и лесно виртуално банкиране, в което има и забавни функционалности, достъпни единствено в дигитална среда. Все повече от хората в България са доста просветени в областта на информационните технологии, добре са запознати с рисковете и могат много ясно да  преценят предложените от BACB Plus възможностиняма запетая както в областта на предлаганите функционалности и нивото на иновативност, така и в областта на сигурността при виртуалното банкиране. Така че предизвикателството пред нас през 2014 е да спечелим интереса и доверието на хората.

    Планираме да продължим да се развиваме и да участваме активно в ИТ живота в България

    Диана Стефанова
    Управляващ директор
    Центрове за разработка VMware, България & EMEA

    Планираме да продължим да се развиваме и да участваме активно в ИТ живота в България. Определено ще продължим да инвестираме в екипа си и да наемаме нови софтуерни таланти и през следващата година. Вълнуващо е да сме част от голямата промяна, обусловена от развитието на облачните технологии и виртуализацията; да предлагаме на нашия екип възможност за работа с водещи световни технологии и решения, които променят бизнеса сега.
    Една от целите ни през 2014 продължава да е активното сътрудничество с българските академични институции и разгръщането на редица образователни програми, върху които работим. Ще продължим да организираме и  подпомагаме професионални форуми и инициативи.
    2014 ще е по-успешна за всички бизнеси, ако има положителни промени по отношение на стимулираща правителствена политика за развитието на ИКТ сектора, ако страната ни запази финансовата си стабилност и се направят инвестиции  в образователната ни система.

    Годината със сигурност ще е още по-добра, защото и проектът ни расте

    Алекс Джоло
    Генерален мениджър
    Decathlon България

    През 2014 трябва да продължим да изпълняваме обещанието си да правим спорта достъпен за възможно най-много хора - чрез първите ни два магазина, както и с третия, който планираме да отворим в София, за да сме още по-близо до всички. Годината със сигурност ще е още по-добра, защото и проектът ни расте!


    Смятаме, че ще бъде една добра година за стартиране на бизнеса

    Христо Ненов
    Генерален мениджър
    BHTC за България

    Започвайки производство в началото на юли, това ще бъде стартът за нас и планът, който имаме е достатъчно амбициозен и изпълним. Смятаме, че ще бъде една добра година за стартиране на бизнеса.

    Очакваме отново да успеем да отбележим ръст при обслужвания трафик

    Алета Фрейн фон Масенбах
    Главен изпълнителен директор
    „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“

    Оптимисти сме за 2014. Очакваме отново да успеем да отбележим ръст при обслужвания трафик. Очакваме нови клиенти да се присъединят към нас във Варна и Бургас. В същото време се надяваме с новите – много добри и изключително конкурентни условия, които предлагаме, като част от общия туристически продукт на България, да подпомогнем и развитието на туризма.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години