петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10647 прочитания

    Пакистанският инвеститор няма да строи завод у нас

    Пред Economy.bg Вакас Малик заяви, че не бил получил подкрепа от властите
    09 юли 2015, 17:44 a+ a- a

    Пакистанецът Вакас Малик се отказа да инвестира у нас.

    „Пакистански инвеститор ще строи текстилен завод в Кнежа”, „Пакистански инвеститор ще разкрие хиляди работни места в завод в Кнежа”, „Пакистанци строят завод за 28 млн. евро край Кнежа”. Подобни заглавия се четяха из повечето български медии преди около месец.

    „Пакистански инвеститор изгражда текстилен завод в България. Това заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-пакистански бизнес форум в „Гранд хотел София”, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия”, съобщи на сайта си самата агенция. Според информацията инвестицията е за 28 млн. евро, като проектът е в процес на реализация. В завода ще бъдат разкрити над 5000 работни места, е уточнил зам.-министър Петров.

    Както още миналата година Economy.bg писа, фирмата, която Вакас Малик е регистрирал у нас, се казва „Аванстар България”. В края на юли 2014 тя е получила сертификат за инвестиция клас А, сочи справка на Българската агенция по инвестиции за сертифицираните проекти към август 2014. В Търговския регистър като икономическа дейност на „Аванстар България” е посочено производство.

    За да разбере повече за предстоящата инвестиция, Economy.bg се свърза с пакистанския инвеститор Вакас Малик. Вижте какво сподели той.

    Вижте коментара на Министерство на икономиката:

    В края на месец юли 2014 министърът на икономиката и енергетиката е издал сертификат за инвестиция клас А на дружеството „Аванстар България” ЕООД, гр. Кнежа, община Кнежа за инвестиционен проект, предвиждащ изграждането на текстилно предприятие в гр. Кнежа.
        Дружеството е с пакистанско участие в капитала, поради което проектът е споменат по време на Първата учредителна сесия на българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.
        Сертификатът е издаден на база на заявление, подадено от самото дружество до Българската агенция за инвестиции, с което е представен инвестиционният проект.
        С него инвеститорът предвижда изграждането на производствен комплекс за текстил, трикотаж и конфекция на „зелено“ в гр. Кнежа. Инвестицията е на заявена стойност 55.1 млн.лв. С осъществяването на проекта е предвидено поетапното разкриване на много нови работни места на територията на община Кнежа, която е с равнище на безработица над средното за страната за 2013 и 2014.
        Сертификатът за клас инвестиция се издава, за да може инвеститорът при необходимост да ползва насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите при изпълнението на проекта – основно свързани със съкращаване на сроковете за административно обслужване.
        До момента от страна на инвеститора в МИ и БАИ не са постъпвали данни за срещани трудности при изпълнението на проекта. Срокът на валидност на сертификата за оказване на подкрепа при изпълнение на инвестицията е тригодишен - до юли 2017.

    Г-н Малик, разкажете малко повече за вашата компания? Какво произвеждате?
    AwanBerg (семеен бизнес) е производител, износител и вносител на мъжко, дамско и детско облекло. Занимаваме с бизнес през последните 35 години. Работим с добре обучен персонал и последни технологии, за да произвеждаме стоки според нуждите на клиентите. Произвеждаме плетено облекло, спортно облекло, работно облекло, кожени и дънкови дрехи. Базирани сме в Пакистан, но имаме офис и в Германия. Основните ни пазари са САЩ и Европа.

    Защо решихте да инвестирате в България?
    След дълъг период на работа в родината ни решихме, че искаме да произвеждаме облекло, което да носи етикет „Произведено в Европа”. Решихме, че България отговаря в най-голяма степен на нашата цел. Освен това разходите за труд и транспорт са добри за започване на бизнес.

    Защо точно в Кнежа? Били ли сте там?
    Свързахме се хора в България, които ни предложиха да инвестираме в Кнежа. Били сме 4-5 пъти в Кнежа с екипа ни.

    Каква е стойността на планираната инвестиция?
    Целта ни беше в продължение на 4 години да инвестираме по 10.35 млн. евро. Първата година планирахме да наемем 1630 души, които до четвъртата година трябваше да достигнат 6530.

    На какъв етап е планът за изграждане на завод у нас?
    Съжаляваме да ви информираме, че тъй като не получихме помощ от българското правителство, ние няма да стартираме бизнес и да инвестираме във вашата страна. Не получихме сериозен отговор от вашите власти.

    Каква помощ търсихте от правителството? Какво конкретно поискахте и от кого? Какъв отговор получихте?
    Поискахме безплатна земя, но се оказа невъзможно. След това поискахме да получим земя срещу символична цена, но и това беше невъзможно. Поискахме банки да финансират проекта ни. Отговорът беше – невъзможно. Поискахме финансова подкрепа от ЕС - невъзможно.
    Земята поискахме от местния кмет, а финансова подкрепа поискахме от правителството. Връзките осъществявахме чрез местен посредник.

    Получихте ли някакви разрешителни във връзка с реализацията на проекта?
    Искахме сертификат за приоритетен инвестиционен проект, но получихме сертификат за инвестиция клас „А”.

    Готови ли сте да преосмислите решението си, ако получите подкрепа?
    Да. Ние сме заинтересовани да изградим завод в България.

    Как планирате да финансирате инвестицията?
    Имаме собствен капитал за стартиране на бизнес. Обърнахме се и към банки в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 1 ден
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19