понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3025 прочитания

    150% ръст на безконтактните плащания в Европа

    През 2015 те са над 1 милиард или около 13% от всички плащания с карта, показват данните на MasterCard
    18 февруари 2016, 11:19 a+ a- a

    Безконтактните плащания в Европа през 2015 са прехвърлили границата от 1 милиард броя. Това е ръст от 150% спрямо 2014 и означава, че през последното тримесечие на годината около 13% от всички плащания с карта в магазините са безконтактни. Това показват данните на MasterCard.

    Статистиката на компанията показва още, че броят на използваните карти, мобилни телефони или други устройства се увеличава със 121%, а общата сума на безконтактните трансакции с карти MasterCard и Maestro се повишава със 183% на годишна база. Данните също така показват, че броят на издадените на потребители безконтактни карти и устройства се е увеличил с 50% през 2015.

    Повишената употреба води до по-добро познаване и по-голяма увереност в ползването; повече от две трети от потребителите вече вярват, че безконтактните технологии са също толкова безопасни или дори по-сигурни от традиционните форми на плащане, коментират от MasterCard.

    Само в Европа има вече над 10 страни с повече от 5 милиона безконтактни карти или устройства в обращение във всяка. Те се приемат в 74 страни по целия свят, включително Естония и Исландия, които наскоро бяха добавени към безконтактната карта на Европа.

    Търговците също следват примера, като през 2015 отчитат ръст от 72% в броя на обектите, в които се предлагат безконтактни плащания, в сравнение с 2014. По приблизителни изчисления на MasterCard, безконтактните карти или устройства MasterCard или Maestro вече могат да се използват в над 4 милиона търговски обекта по света.

    Анализът на данните от MasterCard показва, че възможностите за безконтактни плащания и добавената стойност, която носят, изкарват картите на преден план и водят до генериране на по-високи сметки. Увеличението на общата сума на трансакциите не се дължи само на по-високите сметки при безконтактно плащане, но също така и на значителното нарастване на общия брой на трансакциите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 33 минути
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 1 час
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 3 часа
    преди 6 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата