понеделник, 13 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3601 прочитания

    БСК и УНСС подписаха меморандум за сътрудничество

    През последните 2 години учебното заведение е променило над 90% от учебните си планове и програми в резултат на диалог с бизнеса
    23 февруари 2016, 14:38 a+ a- a

    Българската стопанска камара (БСК) и Университета за национално и световно стопанство (УНСС) подписаха Меморандум за сътрудничество, съобщиха от БСК. Подпис под документа поставиха изпълнителният председател на БСК Божидар Данев и ректорът на УНСС проф. д-р Стати Статев. Двамата подчертаха, че подписването на меморандума е естествено продължение и институционализиране на традиционните дългогодишни връзки между БСК и УНСС.

    Данев обясни, че интелектуалните активи са решаващи за конкурентоспособността на българската икономика, а се наблюдава задълбочаваща се диспропорция между търсене и предлагане на квалифицирани специалисти.

    „Сериозни са проблемите, свързани с практическата подготовка на студентите в реална работна среда. Недостатъчно са развити т. нар. меки умения. Има силна потребност от хибридни квалификации и умения, от хора, които притежават съответната техническа, организационна и обща култура, хора, които могат да мислят и да решават бързо и ефективно реални задачи в реална работна среда“, каза Божидар Данев.

    Според проф. д-р Стати Статев, връзката между бизнеса и университетите не става с мантри и закони, а с реална работа. „През последните две години ние работихме по два мащабни проекта, в резултат от които променихме над 90% от учебните си планове и програми, при това в диалог с бизнеса. Нашият бизнес вече е узрял да си поръчва кадри и да участва в тяхното обучение“, смята ректорът на УНСС.

    По отношение на финансирането проф. Статев отбеляза, че едногодишната издръжка на един студент по икономика, управление и администрация е 693 лв., а средно за един ученик в средното образование държавата отделя 1 500 лв. годишно. Тази диспропорция, според него, показва отношението към средното и към висшето образование, като не трябва да се забравя, че второто носи основната тежест за подготовката на кадри за икономиката.

    Статев обясни още, че през последната година държавата финансира 73 500 места за студенти в 52 висши училища. Явилите се на матура са 50 000, от тях 48 000 са издържали изпита, а 8 000 са заминали да учат в чужбина. Част от оставащите 40 000 младежи отказват да продължат обучението си в системата на висшето образование, т.е. държавата финансира два пъти повече места, отколкото е потенциалният контингент за тяхното заемане, заяви ректорът на УНСС. Според него държавата трябва да определи адекватна държавна поръчка и да я финансира достойно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОББ: Реалистично е членство на България в еврозоната в близко бъдеще
    Доближаване на инфлацията на България до средната на еврозоната до 6-9 месеца, прогнозират от банката
    преди 8 часа
    БАСКОМ: Предстои важно обединение на всички ИТ асоциации
    Наблюдава се интерес към мигриране на ИТ таланти в градове извън София, коментираха от асоциацията на софтуерните компании
    преди 9 часа
    Kaufland инвестира 50 млн. лв. в реконструкция на Халите
    Реновираната сграда ще отвари врати на 23 май
    преди 10 часа
    Hitachi Solutions Bulgaria стартира 2-рото издание на обучителната си програма SPACE
    Тази година тя е допълнена и с нова дисциплина - Data & Analytics
    преди 11 часа
    10% ръст на пренощувалите в места за настаняване през март
    Според данните на НСИ приходите от нощувки се увеличават с близо 20% спрямо година по-рано