сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4979 прочитания

    Пазарът на сливания и придобивания в България е в размер на $1 млрд.

    През 2015 се наблюдава лек спад на сделките по сливане и придобиване в Централна и Югоизточна Европа, показва М&A Барометъра на EY
    22 март 2016, 15:31 a+ a- a

    През 2015 броят на сделките по сливания и придобивания (М&A) в Централна и Югоизточна Европа отбелязва лек спад от 1,8%, достигайки 1281. Средната стойност на сделките обаче е осезаемо по-висока и това се отразява на стойността на целия пазар, който нараства с чувствителните 12% през 2015. Така стойността на общия обем сделки се равнява на $43,1 млрд. Това показва годишното издание на М&A Барометъра на EY.

    Къде е България?
    През 2015 сделките в България са общо 50, или със 17%по-малко спрямо 2014. Стойността на M&A пазара у нас е близо $1 млрд. През 2014 стойността му е била $1,27 млрд. От тях 30% са във финансовия сектор. По този показател страната ни се нарежда на второ място след Унгария (38% финансови сделки). През изминалата година сделките, при които продавачът и купувачът са от една и съща държава са най-много именно у нас – 67%.

    „През последните години в България виждаме стабилизирани развиващи се бизнеси, за които има интерес от международни инвеститори. Българските компании също търсят възможности за експанзия на нови пазари“, коментира Диана Николова, съдружник и лидер на отдел „Консултации по сделки“ в EY България.

    Кои са най-атрактивните пазари?
    За трета поредна година Турция е на първо място по атрактивност към инвеститорите, реализирайки общо 312 сделки през 2015. Също традиционно, Полша и Чехия заемат второ и трето място в класацията, затваряйки съответно 278 и 185 сделки. Шест от страните в региона отбелязват ръст на сделките. Това са Турция, Словения, Словакия, Полша, Унгария и Гърция. Значително по-малко са сделките в Румъния (32%) и Хърватска (30%). Любопитно е, че в Сърбия, въпреки че броят на сделките намалява, пазарът се увеличава – от $200 млн. през 2014 до $900 през 2015.

    Колко е голям пазарът?
    $43,1 млрд. или с 12% повече е общата стойност на оповестените сделки през 2015. Това се дължи на увеличената средна стойност на сделките. Турция ($10,8 млрд.), Полша ($7,6 млрд.) и Чехия ($7,2 млрд.) са най-големите пазари в региона.

    Сделките – стратегически или финансови?
    Според Барометъра на EY 2015 е годината на стратегическите инвестиции. 78% от всички сделки в ЦИЕ са стратегически. Най-висок дял на стратегически сделки отбелязват Хърватска - 96%, Сърбия - 93% и Словакия - 86%. Финансовите сделки са най много в Унгария и България, съответно 38% и 30%.

    По-малко чужди инвеститори
    Подобно на миналата година, през 2015 има множество сделки от местен характер - при 49% от всички сделки в ЦИЕ, продавачът и купувачът са от една и съща държава. Тази тенденция е най-силна в България – 67%, Унгария -61% и Сърбия -60%. Турция и Чехия реализират най-много изходящи сделки (реализирани от местни инвеститори в други страни) – всяка по 38, следвани от Полша с 30 сделки. Чисто пропорционално най-много са изходящите сделки в Хърватска 33% и Чехия 21%. Входящите сделки (тези, които са привлекли чужди инвеститори) са най-много в Словакия (63%) и Румъния (60%).

    ИТ, производство и услуги са най-атрактивните сектори през 2015
    184 или 14% от всички затворени сделки са в сектора на информационните технологии. 167 са сделките в сектор производство и 121 в сектора на услугите. Най-големите сделки като стойност се случват в банково-финансовия сектор.

    Откъде са инвеститорите
    Въпреки че близо половината от сделките в региона са с местен характер (и купувачите и продавачите са от една и съща страна), общият брой на инвеститорите от Западна Европа и тези от други континенти са повече в сравнение с инвеститорите от ЦИЕ. САЩ, Германия и Великобритания са трите страни, откъдето идват най-много инвестиции в региона на ЦИЕ. САЩ затваря 62 сделки, Германия 49 и Великобритания 45.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Димитър Радев, БНБ: България губи милиарди заради забавянето на еврото
    БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови тази година за въвеждането на еврото, БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети
    преди 13 часа
    3 нови ритейл парка ще бъдат открити у нас до лятото
    Нови брандове с планове за експанзия навлизат у нас
    преди 17 часа
    В този сектор рискът от забавени плащания у нас е най-голям
    Има индикации за увеличаване на просрочията и като време, и като брой у нас, сочи доклад на Allianz Trade
    преди 17 часа
    БНБ: Икономиката ще продължи да расте
    Инфлацията ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024, прогнозират от Централната банка
    преди 19 часа
    Държавата пое нов дълг за 200 млн. лева
    Заемът е под формата на 6-годишни държавни ценни книжа