петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1398 прочитания

    КЗК забрани и на „Еврохолд България“ да купи бизнеса на ЧЕЗ

    От Еврохолд приемат решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга
    24 октомври 2019, 17:58 a+ a- a

    Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за придобиването от „Еврохолд България“ на предприятията на ЧЕЗ у нас.

    На база постъпилата информация и доказателства в хода на проучването Комисията установи, че нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор, се посочва в становището на КЗК. 

    Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти, допълват от КЗК. 

    Въз основа на цялостния анализ Комисията заключи, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.

    От Еврохолд коментират, че оценяват високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок - 10 работни дни.

    "Еврохолд приема решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие", се посочва в съобщението на компанията.

    "Като публична компания с голям брой международни и институционални инвеститори, Еврохолд ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор", отбелязват от българския холдинг.

    От там посочват, че Еврохолд е доказал, "че може успешно да структурира придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България и да управлява отговорно активите на придобитите дружества. По проекта работи международен екип от над 100 експерти. За финансирането на сделката беше осигурен капитал от две глобални инвестиционни банки. При така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро. В рамките на холдинга беше формиран енергиен борд, съставен от авторитетни български и международни енергийни експерти, които разработиха стратегия за развитие".

    Еврохолд България се споразумя през юни да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България за 335 млн. евро.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 1 ден
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19