сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  305 прочитания

  През април близо 60% от бизнеса отчита намаление в приходите

  Само 1,6% от предприятията планират прекратяване на дейността, показват данни на националната статистика
  27 май 2020, 13:20 a+ a- a

  През април 2020 г. във Вашето предприятие (фирма) настъпи ли промяна в приходите от продажби на стоки или услуги спрямо предходния месец (март 2020 г.) в резултат на обявеното извънредно положение? (Разпределениe според размера на наетите лица в предприятието)(Източник: НСИ)

  През април при 57,6% от бизнеса се наблюдава намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с март. При 32,1% не е имало промяна в приходите от продажби, а за 9,2% е имало увеличение. Това показват данните от краткото бизнес изследване сред нефинансовите предприятия, проведено през месец май от Националния статистически институт (НСИ). Целта на изследването е да предоставя на обществото информация за ефекта на извънредното положение, свързано с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната.

  През април 2020 г. във Вашето предприятие (фирма) настъпи ли промяна в приходите от продажби на стоки или услуги спрямо предходния месец (март 2020 г.) в резултат на обявеното извънредно положение? (Разпределениe по икономически дейности)(Източник: НСИ)

  Разпределението по икономически дейности показва, че 67,9% от предприятията в икономически дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са изпитали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги. За индустрията този процент е 55,8%, за строителството – 43,2%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - съответно 67,3%.

  През април 2020 г. наложи ли се да предприемете някоя от следните стъпки по отношение на наетия в предприятието (фирмата) персонал (Източник: НСИ)

  По отношение на наетия персонал 36,8% от нефинансовите предприятия са предприели стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „неплатен отпуск“ - 26,9%, и „дистанционна форма на работа“ - 26,5%. Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 18,5% от участвалите в анкетата предприятия.

  В краткосрочен план (1 месец) какви са очакванията Ви за персонала? (Източник: НСИ)

  За следващия месец 90% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 6,8%, че ще преустановят временно дейността си, а 1,6%, че ще прекратят дейността си.

  В краткосрочен план (1 месец) какви са очакванията Ви за бъдещето на предприятието (фирмата) Ви? (Източник: НСИ)
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 45 минути
  Евродепутати искат визи за САЩ
  Гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния все още се нуждаят от виза, за да пътуват до САЩ
  преди 2 часа
  САЩ се отказаха от отнемането на визи на студенти, ако се обучават изцяло онлайн
  Решението бе оспорвано в съда от Харвард, MIT, 18 щата и над 10 технологични компании, включително Google, Facebook и Twitter
  преди 2 часа
  ЕС съкрати списъка на страните, за които ще отвори границите си
  От списъка са изключени Сърбия и Черна гора
  преди 3 часа
  МВнР представи интерактивна карта с актуална информация за пътуването по света
  Тя предоставя информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от Covid-19
  преди 3 часа
  БНБ утвърди удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията
  Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките се удължава до 31 март 2021 г.