неделя, 24 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5758 прочитания

  Да превърнеш кризата във възможност: тази българска компания отвори нов офис и удвои екипа си

  Каква е рецептата за успех на Pontica Solutions – Иван Георгиев, съосновател и изпълнителен директор на аутсорсинг компанията, пред Economy.bg
  16 септември 2020, 15:55 a+ a- a

  Преди дни българската аутсорсинг компания Pontica Solutions обяви, че е открила втория си офис в България и след София вече присъства и във Варна. Въпреки кризата компанията е успяла да удвои и екипа си. Pontica Solutions е започнала като стартъп преди 5 години с трима души екип, в момента са 250 служители, като целта е те за достигнат 400.

  Как се расте в криза, какви са плановете на Pontica Solutions за двата офиса в София и във Варна, как България може да се възползва от тенденцията за nearshoring, как се отразява автоматизацията на аутсорсинг индустрията – тези и други въпроси коментирахме с Иван Георгиев, съосновател и изпълнителен директор на компанията.

  Иван, отворихте офис във Варна и обявихте, че сте удвоили броя на служителите си. Как по време на криза, когато много компании затварят офиси и освобождават служители, вие успявате да постигнете обратното?
  Бизнес растежът на Pontica Solutions през първата половина на 2020 реално нямаше нищо общо с кризата, породена от пандемията от COVID- 19. Това беше резултат от дългогодишни усилия, които просто се реализираха тогава. Нашето клиентско портфолио е много диверсифицирано и ние също загубихме бизнес заради отзвука на пандемията върху туризма, тъй като имаме клиенти в този сектор.
  От друга страна, наистина ситуацията, в която трябваше да осъществим ръст, беше много сложна. Успяхме за кратко време да автоматизираме процеси по подбор и обучение; да мобилизираме силите си в запазване на високото качество на операциите в условие на 100% работа от вкъщи. Това се постига само с невероятен екип.

  Похвалихте се неотдавна, че отбелязвате ръст от 100% за последните месеци. Как се постига ръст по време на криза? Как успяхте да трансформирате кризата във възможност?
  Всяка криза по същество преобразува нещо, което е работило по един начин в нещо друго. В бизнеса рядко има място за вакуум. Ние сме все още доста гъвкава организация с възможност за навременна реакция при промени в обстановката. Плюс това сме си предприемачи по призвание.

  Вашата индустрия е тясно свързана с развитието на други сектори. Имате ли отменени, или спрени проекти, или привлечени нови клиенти? От кои сектори?
  Загубихме приблизително 10% от съществуващия бизнес от клиенти в сферата на туризма и транспорта. Това не се отрази на стабилното положение на компанията заради двата спечелени нови проекта за технологични компании.

  Кои са най-важните качества, които един мениджър трябва да притежава, за да излезе успешно от кризисна ситуация като настоящата?
  Висшият мениджмънт в ситуация на криза трябва да умее да преработва стреса и напрежението от новата ситуация в план на действие и спокойствие за другите.
  Що се отнася до оперативния мениджмънт, едно от нещата, които повечето ръководители при нас придобиват като знания, е свързано с методологията да се решават проблеми. Естеството на самата криза не е толкова важно, когато знаеш откъде да подхванеш ситуацията като цяло.

  Отбелязвате 5-годишен юбилей тази година. Каква е равносметката? Колко служители имате в София и във Варна? Какви са плановете ви за двата офиса? Ще разкривате ли нови работни места?
  Много сме горди с постигнатото за 5 години и имаме още по-големи амбиции за следващите 5. Скоро ще сме в много интересен етап от развитието си – преходът от 300 души към 400, като пропорцията между Варна и София в момента е около 50/50, но нямаме стремеж да я режисираме за в бъдеще. Софийският и варненският офис работят в синергия, с общ мениджмънт и дали единият или другият ще расте с по-бързи темпове зависи и от новите клиенти, с които ще работим.

  Служителите ви още ли работят от вкъщи? Планирате ли да наложите този модел на работа в бъдеще?
  Една част от колегите ни работят от вкъщи. Другите работят в офисите ни, като много скоро всички ще се завърнат. Планираме малко да увеличим възможността за работа от вкъщи, но със сигурност няма да налагаме този модел. Работното място е със силен социален елемент в живота на хората, благоприятства работата в екип и увеличава ангажираността на екипите. Разбира се, ако ситуацията го изисква, имаме готовност за всички сценарии.

  Успявате ли да запазите стартъп духа, с който сте стартирали?
  Искрено се надявам и се стремим да е така. Трябва обаче на този въпрос да отговорят колегите ни.

  Много често бързият растеж хваща стартъпите неподготвени и те се провалят. Как се случи при вас разрастването? Какво научихте в процеса?
  Въпреки че сме много взискателни към себе си, не може да не отбележим, че когато компания с над 100 души удвоява размерите си, е нормално да се допускат и грешки. В нашия случай обаче те бяха минимални. Добре усвоеният растеж на една компания винаги изисква лидери с енергия, добре изработени процеси в операциите и добре изграден екип. Ние сме щастливи да имаме и трите. Наскоро дори се смяхме с моите съдружници в Pontica – Евгени Борисов и Пиер Вале, как още преди 3 години заявихме един на друг, че структурата ни е вече готова да сме 1 000 души, а реално бяхме 30 по онова време.

  Ще станем ли свидетели на изнасяне на бизнес процеси от Китай и Индия към Европа? Как България може да спечели от подобна тенденция и на какви предимства може да разчита?
  Определено изнасянето на бизнес процеси отдавна не е свързано с разходи. Различни региони имат различни преимущества и ноу хау в организирането на бизнес процеси. България е сред лидерите в региона в изнесените услуги за бизнес и ИТ процеси, дигитализацията и автоматизацията. Разбира се, че бихме станали свидетели на изнасяне на процеси от Китай и Индия към България, ако тези страни са добре информирани за високото ниво и качество в страната ни. Като член на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ), част от приоритетите ни са да работим именно за разпознаването на България като място с висока добавена стойност при изнасянето на процеси и дигитализация.

  Как растящата автоматизация ще се отрази на аутсорсинг индустрията?
  Автоматизирането на различни работни процеси не означава задължително намаляване на бизнеса и съкращаване на работни места. По-скоро отваря нуждата от адаптивност, ноу хау и преквалификация, все неща които аутсорсинг индустрията владее добре.
  Не мисля, че автоматизацията се приема като заплаха за индустрията. Дори обратното – ние сами разширяваме обхвата на добавената си стойност към нашите партньори, предлагайки всички форми на автоматизация на бизнес и ИТ процеси.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица