събота, 24 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  577 прочитания

  БСК подновява искането за електронна трудова книжка

  От няколко месеца БСК и БАУХ работят съвместно по актуализиране на предложението за преход от хартиена към електронна трудова книжка
  28 септември 2020, 13:44 a+ a- a

  В Българската стопанска камара (БСК) се проведе работна среща с представители на  Фондация „Право и Интернет” (ФПИ) и Българска конфедерация по заетост (БКЗ), на която бяха обсъдени възможности за обединяване на досегашните усилия по създаването на електронна трудова книжка. В срещата участваха Мария Минчева, директор на Правната дирекция в БСК, проф. д-р Георги Димитров, председател на ФПИ, доц. д-р Даниела Илиева, изпълнителен директор на ФПИ, и Ирена Петрова, член на УС на БКЗ.

  От БСК припомнят, че са първата работодателска организация, която още от 2014 г. настоява за електронна трудова книжка, която да замести хартиената. Целта е да бъдат минимизирани негативните последици за работещите при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи, да се повиши контролът и да се намалят трудово-осигурителните измами. Чрез електронизиране на трудовата книжка ще се осигури достъп до вписаната в нея информацията в реално време и ще бъде намалена административната тежест за работодателите (отпадане на необходимостта от връчването на уведомление по чл. 62, ал. 5 от КТ на работника или служителя, издаване на УП 2 и УП 3). Не на последно място, информацията ще се структурира в национален обхват и това ще позволи тя да бъде използвана при провеждане на политики на пазара на труда.

  Преди малко повече от година, БСК реагира остро срещу представения за публично обсъждане проект на нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж. „Удовлетворени сме, че в крайна сметка предложението за нова хартиена трудова книжка не се възприе, защото това с нищо не би улеснило нито работодателите, нито за работещите. Смятам, че с малко усилия и средства, но с добра координация между институциите можем да постигнем тази дигитализация“, каза Мария Минчева, директор на Правната дирекция в БСК.

  Според проф. д-р Георги Димитров, председател на ФПИ, е необходимо изграждането на изцяло нова информационна система, която да не бъде просто регистър, а да управлява нова база данни и да се постигне една комплекса електронна услуга, в която да бъде предвидена възможност за различни видове достъп. „Концепцията за новата система трябва да е ясна и изчистена и да има съгласието на всички страни“, допълни той.

  През последните няколко месеца екипи на БСК, съвместно с Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) стартира съвместна работа по актуализиране на предложението за преход от хартиена към електронна трудова книжка.

  За да се реализира предложението за електронна трудова книжка, са необходими и редица нормативни промени, които предстои да бъдат предложени в пакет. Напредъкът по цялостната концепция и предложенията ще бъдат обобщени и представени пред Министерството на труда и социалната политика (МТСП). 

  След финализиране на концепцията за преминаване към „електронна трудова книжка“, предстои обсъждането ѝ с членове на Камарата, както и със синдикалните организации.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Борисов: 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите икономики
  Премиерът коментира с зам.-държавния секретар на САЩ придобиването на изтребители F-16
  преди 9 часа
  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България
  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  преди 10 часа
  Гърция въвежда вечерен час в Атина и Солун
  Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито
  преди 10 часа
  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Вносът на лаптопи в Европа отчита рекорд по време на пандемията
  България е на 5-о място в ЕС по ръст на вноса на преносими компютри тази година, сочат данни на Евростат