четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2035 прочитания

  SAP Labs България: От началото на 2021 сме открили 300 нови работни места

  Навлизането на изкуствения интелект в живота ни ще промени търсените ИТ умения в бъдеще - Радослав Николов, изпълнителен директор на компанията, пред Economy.bg
  05 юли 2021, 16:04 a+ a- a

  Какви са плановете на SAP Labs България за разрастване, какъв модел на работа ще следва компанията след пандемията, какви са най-търсените ИТ умения днес и какво ще се цени в бъдеще - тези и други въпроси коментирахме с Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България.

  Г-н Николов, при последния ни разговор споделихте, че пандемията не е спряла SAP Labs България да разширява екипа си. Продължавате ли разрастването и с какъв темп?
  Да, през последната 2020 екипите ни се увеличиха с над 15% и продължаваме разрастването им и през тази година. От началото на 2021 имаме около 300 нови позиции, като вече сме наели повече от половината от тях. Този ръст е предимно във вече съществуващи екипи и теми, по които работим в развойния ни център, и се обуславя от посоката на развитие на SAP. Имаме и изцяло нови отдели, като работата им е свързана с приложения, които позволяват изцяло дигитално управление и оптимизиране на бизнес модели, приложения в областта на кръговата икономика, както и в контекста на оперирането на облачната ни платформа.

  Какви специалисти търсите?
  Търсим различни специалисти – и като умения и профил, и като ниво на подготовка. Отворените ни позиции са както за студенти и младши софтуерни разработчици, така и за старши разработчици, архитекти, продуктови мениджъри, мениджъри на проекти. От гледна точка на технологии и програмни езици търсим специалисти с Java, Go, Python, ABAP, JavaScript.

  Какво Ви дава увереност да продължите да растете?
  От една страна, желанието за развитие на специалистите в ИТ сферата в България. Много колеги в областта искат да работят по проекти с глобален мащаб и да допринасят към добавената стойност за клиенти по цял свят. От друга страна, увереност ни дават нашите успехи през годините. За 21 години, нашият развоен център се доказа като ключов в стратегията на SAP. От 60 специалисти, днес вече сме над 1100. Устойчивият ни растеж в последните години доказва, че глобалната компания инвестира в нашата локация, тъй като вижда нашия потенциал и успешна работа по различни проекти.

  Как ще работите в бъдеще? Ще могат ли служителите ви да избират откъде да работят?
  Компанията ни използваше гъвкавото работно време и преди COVID-19 пандемията, а SAP глобално занапред ще заложи на гъвкавия модел – комбинация от работа и от офиса, и отдалечено, базиран на взаимно доверие. Така ще може да се постигне оптималният баланс работа-личен живот, а това ще позволи на колегите ни да дават най-доброто от себе си. Тази гъвкавост, разбира се, ще бъде съобразена с местните регулации и законодателство. В следващите месеци предстои да дефинираме локалните специфики спрямо глобалната идея на SAP за Flex Work.

  Наложи ли се да реорганизирате офиса си?
  В някакъв смисъл да. В последната повече от година нашите колеги работят основно отдалечено, като поставяме тяхното здраве и безопасност на първо място. Само 1 от нашите 4 офиса в София е отворен за колеги, които имат нужда по различни причини да работят от него. Наблюдаваме, че това не са много колеги особено погледнато на ежедневна база. Става дума за под 10% от всички колеги, а всеки ден в офиса ни има дори под 2%. Реорганизацията дойде в смисъл на това, че даваме възможност на всеки колега да работи самостоятелно в стая с цел минимизиране на всички рискове за здравето. За в бъдеще, когато говорим за гъвкавия ни модел на работа и идеята на SAP за Flex Work, ще се наложат промени в офис пространството, с цел осигуряването на максимално добри възможности за съвместна работа и креативност.

  Кои са най-търсените умения на ИТ пазара днес?
  Желанието за развитие, хъсът да вземеш нещата в свои ръце и да даваш постоянно стойност в работата си. Според мен това заедно със способността за бързо учене и навлизане в нови теми винаги ще бъде на преден план. Знанията в дадена област и опитът са важни, но те също са придобити в голяма степен именно заради желанието за развитие. Глобална тенденция в последните години, която виждаме и в България, е търсенето на знания, които са свързани с cloud-native технологии като Kubernetes и езика за програмиране Go. Също търсенето на специалисти с DevOps профил расте на целия ИТ пазар. Това са колеги със задълбочени знания в областта на операционни системи, компютърни мрежи и сигурност.

  Какви умения ще се ценят в бъдеще?
  Желанието за развитие, което споменах, ще бъде винаги търсено. Същевременно развитието и навлизането на изкуствения интелект в широка гама области от живота ни ще промени неминуемо търсените и ценените умения. Смятам, че всички ние следва да развиваме своята креативност и да работим в посока на своето постоянно развитие и учене, за да бъдем винаги способни да даваме добавената стойност, която технологиите нямат възможност да предоставят.

  Обявихте наскоро сътрудничество с ФМИ. По какви проекти ще работите заедно?
  Нашето дългогодишно сътрудничество с ФМИ е в различни посоки. От една страна, софтуерни специалисти от нашия развоен център водят курсове за студентите във ФМИ по разнообразни теми като Java, Интернет на нещата (IoT), Потребителско изживяване и дизайн, Управление на софтуерни проекти. От друга страна, компанията ни е партньор в различни събития, които се организират от ФМИ - като хакатони и кариерни дни, както и подпомага осъвременяването на материално-техническата база на факултета.
  Наскоро поставихме началото на съвместната научноизследователска работа между SAP Labs България и ФМИ. Колеги от SAP заедно със студенти, докторанти и преподаватели от факултета ще работят съвместно по научни проекти в разнообразни области, включващи както нашумелите Machine Learning, AI, IoT, Blockchain, така и по-традиционни теми, свързани с cloud, бизнес и производствени процеси и др. Целите ни са свързани с разширяването на кръгозора и увеличаването на знанията за сложни проблеми, които все още нямат установени решения. Резултатите, под формата на публикации, статии и програмен код, ще бъдат публикувани преобладаващо със свободен достъп и отворен код.  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 14 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително