петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5230 прочитания

  SAP Labs България: От началото на 2021 сме открили 300 нови работни места

  Навлизането на изкуствения интелект в живота ни ще промени търсените ИТ умения в бъдеще - Радослав Николов, изпълнителен директор на компанията, пред Economy.bg
  05 юли 2021, 16:04 a+ a- a

  Какви са плановете на SAP Labs България за разрастване, какъв модел на работа ще следва компанията след пандемията, какви са най-търсените ИТ умения днес и какво ще се цени в бъдеще - тези и други въпроси коментирахме с Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България.

  Г-н Николов, при последния ни разговор споделихте, че пандемията не е спряла SAP Labs България да разширява екипа си. Продължавате ли разрастването и с какъв темп?
  Да, през последната 2020 екипите ни се увеличиха с над 15% и продължаваме разрастването им и през тази година. От началото на 2021 имаме около 300 нови позиции, като вече сме наели повече от половината от тях. Този ръст е предимно във вече съществуващи екипи и теми, по които работим в развойния ни център, и се обуславя от посоката на развитие на SAP. Имаме и изцяло нови отдели, като работата им е свързана с приложения, които позволяват изцяло дигитално управление и оптимизиране на бизнес модели, приложения в областта на кръговата икономика, както и в контекста на оперирането на облачната ни платформа.

  Какви специалисти търсите?
  Търсим различни специалисти – и като умения и профил, и като ниво на подготовка. Отворените ни позиции са както за студенти и младши софтуерни разработчици, така и за старши разработчици, архитекти, продуктови мениджъри, мениджъри на проекти. От гледна точка на технологии и програмни езици търсим специалисти с Java, Go, Python, ABAP, JavaScript.

  Какво Ви дава увереност да продължите да растете?
  От една страна, желанието за развитие на специалистите в ИТ сферата в България. Много колеги в областта искат да работят по проекти с глобален мащаб и да допринасят към добавената стойност за клиенти по цял свят. От друга страна, увереност ни дават нашите успехи през годините. За 21 години, нашият развоен център се доказа като ключов в стратегията на SAP. От 60 специалисти, днес вече сме над 1100. Устойчивият ни растеж в последните години доказва, че глобалната компания инвестира в нашата локация, тъй като вижда нашия потенциал и успешна работа по различни проекти.

  Как ще работите в бъдеще? Ще могат ли служителите ви да избират откъде да работят?
  Компанията ни използваше гъвкавото работно време и преди COVID-19 пандемията, а SAP глобално занапред ще заложи на гъвкавия модел – комбинация от работа и от офиса, и отдалечено, базиран на взаимно доверие. Така ще може да се постигне оптималният баланс работа-личен живот, а това ще позволи на колегите ни да дават най-доброто от себе си. Тази гъвкавост, разбира се, ще бъде съобразена с местните регулации и законодателство. В следващите месеци предстои да дефинираме локалните специфики спрямо глобалната идея на SAP за Flex Work.

  Наложи ли се да реорганизирате офиса си?
  В някакъв смисъл да. В последната повече от година нашите колеги работят основно отдалечено, като поставяме тяхното здраве и безопасност на първо място. Само 1 от нашите 4 офиса в София е отворен за колеги, които имат нужда по различни причини да работят от него. Наблюдаваме, че това не са много колеги особено погледнато на ежедневна база. Става дума за под 10% от всички колеги, а всеки ден в офиса ни има дори под 2%. Реорганизацията дойде в смисъл на това, че даваме възможност на всеки колега да работи самостоятелно в стая с цел минимизиране на всички рискове за здравето. За в бъдеще, когато говорим за гъвкавия ни модел на работа и идеята на SAP за Flex Work, ще се наложат промени в офис пространството, с цел осигуряването на максимално добри възможности за съвместна работа и креативност.

  Кои са най-търсените умения на ИТ пазара днес?
  Желанието за развитие, хъсът да вземеш нещата в свои ръце и да даваш постоянно стойност в работата си. Според мен това заедно със способността за бързо учене и навлизане в нови теми винаги ще бъде на преден план. Знанията в дадена област и опитът са важни, но те също са придобити в голяма степен именно заради желанието за развитие. Глобална тенденция в последните години, която виждаме и в България, е търсенето на знания, които са свързани с cloud-native технологии като Kubernetes и езика за програмиране Go. Също търсенето на специалисти с DevOps профил расте на целия ИТ пазар. Това са колеги със задълбочени знания в областта на операционни системи, компютърни мрежи и сигурност.

  Какви умения ще се ценят в бъдеще?
  Желанието за развитие, което споменах, ще бъде винаги търсено. Същевременно развитието и навлизането на изкуствения интелект в широка гама области от живота ни ще промени неминуемо търсените и ценените умения. Смятам, че всички ние следва да развиваме своята креативност и да работим в посока на своето постоянно развитие и учене, за да бъдем винаги способни да даваме добавената стойност, която технологиите нямат възможност да предоставят.

  Обявихте наскоро сътрудничество с ФМИ. По какви проекти ще работите заедно?
  Нашето дългогодишно сътрудничество с ФМИ е в различни посоки. От една страна, софтуерни специалисти от нашия развоен център водят курсове за студентите във ФМИ по разнообразни теми като Java, Интернет на нещата (IoT), Потребителско изживяване и дизайн, Управление на софтуерни проекти. От друга страна, компанията ни е партньор в различни събития, които се организират от ФМИ - като хакатони и кариерни дни, както и подпомага осъвременяването на материално-техническата база на факултета.
  Наскоро поставихме началото на съвместната научноизследователска работа между SAP Labs България и ФМИ. Колеги от SAP заедно със студенти, докторанти и преподаватели от факултета ще работят съвместно по научни проекти в разнообразни области, включващи както нашумелите Machine Learning, AI, IoT, Blockchain, така и по-традиционни теми, свързани с cloud, бизнес и производствени процеси и др. Целите ни са свързани с разширяването на кръгозора и увеличаването на знанията за сложни проблеми, които все още нямат установени решения. Резултатите, под формата на публикации, статии и програмен код, ще бъдат публикувани преобладаващо със свободен достъп и отворен код.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SAP Labs Bulgaria Ltd. в JOBS.bg тук  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  преди 2 часа
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 3 часа
  преди 5 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 6 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева