вторник, 09 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4048 прочитания

  11 български стартъпа получават финансиране от акселератор за екоиновации

  Те представиха пред жури идеите си за справяне с климатичните промени
  18 август 2021, 15:30 a+ a- a

  Победителите, които получават финансиране в размер на 20 000 евро

  36 проекта кандидатстваха в акселераторската програма за климатични промени ClimAccelerator Black Sea (Bulgaria) до 15-ти август. Стартиращите компании представиха пред жури от бизнес предприемачи и еко-активисти идеите си за справяне с климатичните промени на 17-ти август в София Тех Парк.

  В двудневния Bootcamp в София Тех Парк допуснатите екипи се обучаваха как да представят идеите си и получиха ценна обратна връзка и насоки за развитие на проеките си от журито в състав: Септимиу Постелнику (Главен оперативен директор и зам. председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк), Магдалена Малеева (Основател на „Горичка“), Димитър Енчев (Управляващ партньор в „Postscriptum Ventures“), Ваня Манова (Мениджър на „Mastercard” за България, Северна Македония, Албания и Косово), Костадин Андонов, („Координатор иновации и развитие“ в WWF Bulgaria), Виолета Недева (Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ във Фондация „Америка за България“).

  Одобрените участници ще преминат през интензивна двумесечна акселераторска програма, която включва уъркшопи, менторство, онлайн срещи и регионални срещи за екипите в България и Румъния.

  Финансиране в размер на 20 000 евро за проектите във фаза MVP се предоставя, според избора на журито, на:

  1. InfinityToyBox
  Абонаментна платформа за наемане на детски играчки, книги и игри, чийто пилотен проект в България е предвиден да се развива чрез франчайз. Екип: Боряна Левтерова, Иван Димитров.

  2. Zero Wave Компания, която се занимава с производството на биоразградима посуда, крекери и брашно от материал, който бива изхвърлян и бива третиран като боклук - остатъчния малц след производството на бира. Екип: Блажка Трепатанова, Денимир Димитров.

  3. SatGeo проект, който представлява методология за иновативна сателитна технология за откриване на аварии по довеждащи водопроводи и разпределителната водопроводна мрежа в населени места. Екип: Биляна Николова, Николай Ценков, Силвия Пенчева.

  Финансиране в размер на 5 000 евро за проектите на фаза идея (етап валидация) получават:

  1. Основа.бг
  Научно-базирана платформа за МСП, която изчислява GHG емисиите на бизнеса и създава стратегия за намаляването им. С нея всеки бизнес може да стане екологичен. Екип: Симона Стилиянова, Божана Загорчева.

  2. Sensato Network
  Предоставяне на технология и know-how на начинаещи или напреднали пчелари, желаещи да увеличат стойността на продуктите си, както и организиране на пазар за продукцията, добита по технологията на компанията. Екип: Петър Петров, Кирил Милошев.

  3. Пилотен проект „Градски компост за устойчиво земеделие“
  Изследователски проект за компостиране и производство на висококачествен компост и екстракти от компост от хранителните отпадъци в град София за нуждите на биологичното и регенеративното земеделие. Екип: Илона Ангелова, Емилия Ангелова и др.

  4. NaOpaki платформа на едно гише за проучване, дизайн, производство и внедряване в бизнеса с храна за вкъщи (на ресторанти и заведения) на сгъваеми опаковки за многократна употреба съобразно принципите "депозитна система" и "reverse logistics". Екип: Николай Михайлов, Ралица Петрова.

  5. PieZeroWat
  Едромащабна когенерация на чиста енергия на основата на приложни системи с линейни пакети (стекове) от пиезо-кристални елементи. Екип: Драгомир Константинов, Симеон Горов.

  6. SLAMka
  Сламки, изработени от пшенични стъбла, които са 100% биоразградими. Не съдържат глутен, не се мокрят и са подходящи дори за топли напитки! Екип: Александра Нисимова, Християн Желязов.

  7. Sevareks
  Високо ефективни сламени панели за вътрешна и външна екологична топлоизолация на сгради. Екип: Добромир Машев, Валентин Машев, Александър Събев.

  8. Foodobox
  Foodobox е първият в България продукт, борещ се с излишъка от храна. Компанията има за цел да се справи с проблема с отпадъците от храна, като даде възможност на хранителните предприятия да предлагат излишната си храна на широк кръг клиенти, вместо да я изхвърлят. Екип: Велин Керков, Джейн Димитрова, Иван Иванов.

  ClimAccelerator Black Sea e програма за ускоряване и финансиране на решения за еко-иновации, която допринася за екологичната устойчивост и намаляването на емисиите въглероден диоксид в атмосферата. Акселераторът за стартиращи еко-идеи е подходящ за екипи, които имат амбиция да развият бизнес моделите си в областта на кръговата икономика и да работят в посока преодоляване на последиците от климатичните промени. В България проектът се реализира от Innovation Starter Accelerator, като част от консорциум Румъния-България, с водещ партньор Impact Hub Bucharest и в партньорство с Climate Vertical. ClimAccelerator Black Sea се финансира от публично-частното иновационно партньорство EIT Climate-KIC на Европейския съюз.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 9 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 10 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 11 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 11 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър