петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5070 прочитания

    11 български стартъпа получават финансиране от акселератор за екоиновации

    Те представиха пред жури идеите си за справяне с климатичните промени
    18 август 2021, 15:30 a+ a- a

    Победителите, които получават финансиране в размер на 20 000 евро

    36 проекта кандидатстваха в акселераторската програма за климатични промени ClimAccelerator Black Sea (Bulgaria) до 15-ти август. Стартиращите компании представиха пред жури от бизнес предприемачи и еко-активисти идеите си за справяне с климатичните промени на 17-ти август в София Тех Парк.

    В двудневния Bootcamp в София Тех Парк допуснатите екипи се обучаваха как да представят идеите си и получиха ценна обратна връзка и насоки за развитие на проеките си от журито в състав: Септимиу Постелнику (Главен оперативен директор и зам. председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк), Магдалена Малеева (Основател на „Горичка“), Димитър Енчев (Управляващ партньор в „Postscriptum Ventures“), Ваня Манова (Мениджър на „Mastercard” за България, Северна Македония, Албания и Косово), Костадин Андонов, („Координатор иновации и развитие“ в WWF Bulgaria), Виолета Недева (Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ във Фондация „Америка за България“).

    Одобрените участници ще преминат през интензивна двумесечна акселераторска програма, която включва уъркшопи, менторство, онлайн срещи и регионални срещи за екипите в България и Румъния.

    Финансиране в размер на 20 000 евро за проектите във фаза MVP се предоставя, според избора на журито, на:

    1. InfinityToyBox
    Абонаментна платформа за наемане на детски играчки, книги и игри, чийто пилотен проект в България е предвиден да се развива чрез франчайз. Екип: Боряна Левтерова, Иван Димитров.

    2. Zero Wave Компания, която се занимава с производството на биоразградима посуда, крекери и брашно от материал, който бива изхвърлян и бива третиран като боклук - остатъчния малц след производството на бира. Екип: Блажка Трепатанова, Денимир Димитров.

    3. SatGeo проект, който представлява методология за иновативна сателитна технология за откриване на аварии по довеждащи водопроводи и разпределителната водопроводна мрежа в населени места. Екип: Биляна Николова, Николай Ценков, Силвия Пенчева.

    Финансиране в размер на 5 000 евро за проектите на фаза идея (етап валидация) получават:

    1. Основа.бг
    Научно-базирана платформа за МСП, която изчислява GHG емисиите на бизнеса и създава стратегия за намаляването им. С нея всеки бизнес може да стане екологичен. Екип: Симона Стилиянова, Божана Загорчева.

    2. Sensato Network
    Предоставяне на технология и know-how на начинаещи или напреднали пчелари, желаещи да увеличат стойността на продуктите си, както и организиране на пазар за продукцията, добита по технологията на компанията. Екип: Петър Петров, Кирил Милошев.

    3. Пилотен проект „Градски компост за устойчиво земеделие“
    Изследователски проект за компостиране и производство на висококачествен компост и екстракти от компост от хранителните отпадъци в град София за нуждите на биологичното и регенеративното земеделие. Екип: Илона Ангелова, Емилия Ангелова и др.

    4. NaOpaki платформа на едно гише за проучване, дизайн, производство и внедряване в бизнеса с храна за вкъщи (на ресторанти и заведения) на сгъваеми опаковки за многократна употреба съобразно принципите "депозитна система" и "reverse logistics". Екип: Николай Михайлов, Ралица Петрова.

    5. PieZeroWat
    Едромащабна когенерация на чиста енергия на основата на приложни системи с линейни пакети (стекове) от пиезо-кристални елементи. Екип: Драгомир Константинов, Симеон Горов.

    6. SLAMka
    Сламки, изработени от пшенични стъбла, които са 100% биоразградими. Не съдържат глутен, не се мокрят и са подходящи дори за топли напитки! Екип: Александра Нисимова, Християн Желязов.

    7. Sevareks
    Високо ефективни сламени панели за вътрешна и външна екологична топлоизолация на сгради. Екип: Добромир Машев, Валентин Машев, Александър Събев.

    8. Foodobox
    Foodobox е първият в България продукт, борещ се с излишъка от храна. Компанията има за цел да се справи с проблема с отпадъците от храна, като даде възможност на хранителните предприятия да предлагат излишната си храна на широк кръг клиенти, вместо да я изхвърлят. Екип: Велин Керков, Джейн Димитрова, Иван Иванов.

    ClimAccelerator Black Sea e програма за ускоряване и финансиране на решения за еко-иновации, която допринася за екологичната устойчивост и намаляването на емисиите въглероден диоксид в атмосферата. Акселераторът за стартиращи еко-идеи е подходящ за екипи, които имат амбиция да развият бизнес моделите си в областта на кръговата икономика и да работят в посока преодоляване на последиците от климатичните промени. В България проектът се реализира от Innovation Starter Accelerator, като част от консорциум Румъния-България, с водещ партньор Impact Hub Bucharest и в партньорство с Climate Vertical. ClimAccelerator Black Sea се финансира от публично-частното иновационно партньорство EIT Climate-KIC на Европейския съюз.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 23 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 24 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 1 ден
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам