четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    925 прочитания

    United Airlines и партньори стартират фонд за инвестиции в устойчиво авиационно гориво

    Партньорите на авиокомпанията в рисковия фонд са Air Canada, Boeing, GE, Aerospace, JPMorgan Chase и Honeywell
    22 февруари 2023, 15:43 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    United Airlines и 5 корпоративни партньори стартират фонд за рисков капитал, за да инвестират в стартиращи фирми и технологии, разработващи и разширяващи наличността на устойчиво авиационно гориво, обикновено наричано SAF.

    United Airlines Ventures Sustainable Flight Fund ще започне със $100 млн., инвестирани от United Airlines, Air Canada, Boeing, GE, Aerospace, JPMorgan Chase и Honeywell. Съобщението идва в момент, когато авиационната индустрия настоява за намаляване на емисиите на парникови газове, за да отговори на по-рестриктивните стандарти за замърсяване, отбелязва CNBC.

    „Този фонд е уникален. Не става въпрос за компенсации или неща, които просто са зелени. Вместо това, ние създаваме система, която стимулира инвестиции за изграждане на нова индустрия около устойчиво авиационно гориво, по същество от нулата“, каза главният изпълнителен директор на United Airlines Скот Кърби в съобщение, обявяващо фонда.

    SAF, което се произвежда с помощта на суровини, които включват използвано олио за готвене и селскостопански отпадъци, се смята за най-добрия вариант на авиационната индустрия за намаляване на емисиите на парникови газове. Предизвикателството е да разберем как да увеличим предлагането на SAF, като същевременно намалим разходите.

    В момента предлагането на SAF е ограничено и обикновено е два до четири пъти по-скъпо от реактивното гориво. В резултат на това авиокомпаниите, които искат да намалят своите емисии на парникови газове, са изправени пред две пречки. Много летища нямат постоянни, лесно достъпни доставки на SAF за гориво на самолетите. И ако го направят, цената е значително по-висока от използването на реактивно гориво. Законът за намаляване на инфлацията в САЩ (Inflation Reduction Act), подписан миналата година от президента Джо Байдън, включва данъчен кредит за смесени горива като стимул за разработването и използването на SAF.

    Фондът за устойчиви полети на United Airlines Ventures ще позволи на United и другите инвеститори шанса да играят по-голяма роля в стартиращите компании, които развиват и разширяват достъпа до SAF. Партньорите във фонда също ще имат право на достъп до екологични атрибути, които ще вървят с доставката на SAF от United.

    Откакто стана главен изпълнителен директор на United Airlines през май 2020 г., Кърби настоява за развитието на SAF. Дори когато United се сблъска със значителни загуби поради падащите нива на пътниците, когато пандемията от Covid опустоши търсенето на пътувания, Кърби обяви, че неговата авиокомпания ще стартира фонд за инвестиране в бъдещи технологии и устойчивост.

    Оттогава United Airlines Ventures инвестира в стартиращи компании, фокусирани върху декарбонизация и нови източници на гориво. При обявяването на Фонда за устойчиви полети на United Airlines Ventures Кърби повтори убеждението си, че пътят към по-ниски емисии изисква разработване на нови идеи и технологии. „Това е единственият начин да декарбонизираме авиацията“, каза той.

    Въпреки че фондът не е отворен за инвеститори на дребно, United Airlines се надява да събуди обществения интерес към своята зелена инициатива, като позволи на някои клиенти да даряват на фонда в замяна на 500 мили за редовни полети United MileagePlus.

    Офертата ще бъде разширена до първите 10 000 клиенти, които изберат да дарят $1, $3,50 или $7 на фонда. Освен това United добавя нова функция към своя уебсайт и приложение, която показва на клиентите, резервиращи полети, какъв е изчисленият въглероден отпечатък на конкретен полет. Оценката ще се основава на типа самолет, времето за полет, капацитета на местата и колко пътници, както и товари, има на конкретен полет. United посочва, че оценката може в крайна сметка да се различава от действителния въглероден отпечатък, след като полетът се извърши.

    United изчислява, че ако всички 152 милиона пътници, летели с авиокомпанията през 2022 г., дарят $3,50 на Фонда за устойчиви полети на United Airlines Ventures, това ще бъдат достатъчно пари за проектиране и изграждане на рафинерия SAF, способна да произвежда до 40 милиона галона SAF всяка година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 4 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 6 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 8 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19