понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4947 прочитания

  Връчиха наградите „Инвеститор на годината“

  Вижте кои са отличените компании
  31 март 2023, 09:36 a+ a- a

  От началото на мандата сме подкрепили 28 приоритетни инвестиционни проекта на стойност почти 400 млн. лв., по които са създадени приблизително 2 000 нови работни места. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2022 г., която отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас, през изминалата година. Събитието се организира за седемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса.

  Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2022 получи „Алкомет“ АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови продукти у нас. Тя беше връчена от президента Румен Радев на Фикрет Индже, мажоритарен собственик на компанията и почетен председател на Българо-турската индустриална камара. „Алкомет“ инвестира над 155 млн. евро в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, с фокус върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране. Новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили.

  Компанията e с над 40-годишен опит и има силно присъствие на европейския и американския пазар. Румен Радев посочи, че победата на „Алкомет“ АД е израз и на възходящото развитие на българо-турските икономически отношения. Турция е сред сериозните инвеститори у нас, а стокообменът между двете държави е 7,3 млрд. евро за изминалата година.

  Пулев отличи световния лидер в роботизираната хирургия „Интуитив Сърджикал България“ с наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията инвестира над 80 млн. лв. в изграждането на най-съвременна производствена база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места. Производителят на роботизираната помощ „Da Vinci“ е със седалище в Сънивейл, Калифорния, като хирурзите по света са извършили повече от 12 милиона хирургични процедури, използващи системите „Da Vinci“ на „Интуитив“. Наградата получи управителят на компанията Жан-Ив Ремон-Декуня-Кастел.

  В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Интърнешънъл Арморд Груп“ за инвестицията си в завод за бронирани машини в Бургас. Тя беше връчена от домакина на събитието Богдан Богданов, Изпълнителен директор на БАИ.

  В категорията „Устойчив бизнес“ беше отличена „Карлсберг България“ за разширение на завода си в Благоевград, а наградата връчи зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов.

  Втора и трета награди в тази категория получиха „Либхер Хаусгерете Марица“ и „Теклас България“ ЕАД. Те бяха наградени от министъра на отбраната Димитър Стоянов и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

  Наградата в категория „Инвестиция в човешки капитал" връчи вицепремиерът по социални политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на фирмата „Роберт Бош“ ЕООД.

  „Инвестиция в разширяване на бизнеса" връчи Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, на доставчика на авточасти „Витте Аутомотив България“ ЕООД за инвестицията в завода на компанията в Русе.

  Награда от министъра на електронното управление Георги Тодоров за успешен стартъп получи „Ампеко".

  Награда в категория „Община с най-много инвестиции“ първо място получи Бургас. Наградата връчи министърът на туризма Илин Димитров.

  За първи път бяха връчени две нови награди: в категория „Будител“, която отиде при проф. Мартин Вечев, архитект на ИНСАЙТ – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, връчена от Зам. министъра на образованието и науката проф. Чавдарова и в категория „За национална кауза“ на г-н Андрей Арнаудов, съосновател на платформата „Bulgaria wants you“, връчена от Зам. министъра на външните работи г-жа Велислава Петрова.

  На тържествената церемония присъстваха и представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева