вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4806 прочитания

    Връчиха наградите „Инвеститор на годината“

    Вижте кои са отличените компании
    31 март 2023, 09:36 a+ a- a

    От началото на мандата сме подкрепили 28 приоритетни инвестиционни проекта на стойност почти 400 млн. лв., по които са създадени приблизително 2 000 нови работни места. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2022 г., която отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас, през изминалата година. Събитието се организира за седемнадесети път от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Над 50 компании от всички сфери на икономиката бяха номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса.

    Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2022 получи „Алкомет“ АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови продукти у нас. Тя беше връчена от президента Румен Радев на Фикрет Индже, мажоритарен собственик на компанията и почетен председател на Българо-турската индустриална камара. „Алкомет“ инвестира над 155 млн. евро в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, с фокус върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране. Новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили.

    Компанията e с над 40-годишен опит и има силно присъствие на европейския и американския пазар. Румен Радев посочи, че победата на „Алкомет“ АД е израз и на възходящото развитие на българо-турските икономически отношения. Турция е сред сериозните инвеститори у нас, а стокообменът между двете държави е 7,3 млрд. евро за изминалата година.

    Пулев отличи световния лидер в роботизираната хирургия „Интуитив Сърджикал България“ с наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията инвестира над 80 млн. лв. в изграждането на най-съвременна производствена база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места. Производителят на роботизираната помощ „Da Vinci“ е със седалище в Сънивейл, Калифорния, като хирурзите по света са извършили повече от 12 милиона хирургични процедури, използващи системите „Da Vinci“ на „Интуитив“. Наградата получи управителят на компанията Жан-Ив Ремон-Декуня-Кастел.

    В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Интърнешънъл Арморд Груп“ за инвестицията си в завод за бронирани машини в Бургас. Тя беше връчена от домакина на събитието Богдан Богданов, Изпълнителен директор на БАИ.

    В категорията „Устойчив бизнес“ беше отличена „Карлсберг България“ за разширение на завода си в Благоевград, а наградата връчи зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов.

    Втора и трета награди в тази категория получиха „Либхер Хаусгерете Марица“ и „Теклас България“ ЕАД. Те бяха наградени от министъра на отбраната Димитър Стоянов и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

    Наградата в категория „Инвестиция в човешки капитал" връчи вицепремиерът по социални политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на фирмата „Роберт Бош“ ЕООД.

    „Инвестиция в разширяване на бизнеса" връчи Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, на доставчика на авточасти „Витте Аутомотив България“ ЕООД за инвестицията в завода на компанията в Русе.

    Награда от министъра на електронното управление Георги Тодоров за успешен стартъп получи „Ампеко".

    Награда в категория „Община с най-много инвестиции“ първо място получи Бургас. Наградата връчи министърът на туризма Илин Димитров.

    За първи път бяха връчени две нови награди: в категория „Будител“, която отиде при проф. Мартин Вечев, архитект на ИНСАЙТ – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, връчена от Зам. министъра на образованието и науката проф. Чавдарова и в категория „За национална кауза“ на г-н Андрей Арнаудов, съосновател на платформата „Bulgaria wants you“, връчена от Зам. министъра на външните работи г-жа Велислава Петрова.

    На тържествената церемония присъстваха и представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 59 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 2 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС