събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    673 прочитания

    И Google Cloud ще си сътрудничи с Hugging Face

    Amazon също сключи подобна сделка през 2023 г.
    26 януари 2024, 10:58 a+ a- a

    Изображение: Google

    Подразделението за облачни изчисления на Alphabet In, съобщи, че е създало партньорство със стартиращата компания Hugging Face, за да улесни разработката на софтуер с изкуствен интелект (ИИ/AI) в Google Cloud.

    След пускането на генеративни AI инструменти, фокусирани върху потребители като тези на Microsoft и Google на Alphabet, големи и малки фирми се интересуват от внедряването на AI за собствените си цели - като например подобряване на съществуващ продукт или обслужване на вътрешна нужда. Необходимостта от създаване на AI софтуер, който е оптимизиран за специфични задачи и нужди, подтикна партньорството, отбелязва „Ройтерс“.

    „Това показва, че се движим в свят, в който няма само един модел, но има толкова много модели, колкото и компании“, каза главният изпълнителен директор на Hugging Face Клем Деланг в интервю за „Ройтерс“. „Всяка компания обучава, фино настройва и оптимизира собствените си модели, това е посоката, в която се движи полето.“

    Силното търсене на базирани в облака AI изчисления предполага, че при сегашната си траектория то ще изпревари пазара на традиционния облачен софтуер в бъдеще, каза главният изпълнителен директор на Google Cloud Томас Куриан.

    Компаниите постигнаха споразумение за споделяне на приходите, но не разкриха условията.
    Договореността ще позволи на разработчиците, използващи техническата инфраструктура на Google Cloud, да имат достъп и да разположат хранилището на Hugging Face за софтуер с отворен код за AI, като модели и набори от данни. Hugging Face се превърна в сборна точка за AI софтуер с отворен код и подписа подобно споразумение през февруари миналата година с облачното звено на Amazon.com.

    Партньорството се случва, защото облачните клиенти се интересуват все повече от модифицирането или изграждането на свои собствени AI модели в сравнение с използването на готови опции, каза Куриан. Един такъв пример е осигуряването на специфични рамки за безопасност, за да се предпазят от изтичане на данни или да се оцени качеството на работещия модел.

    Отразявайки размера на интереса към изграждането на AI софтуер, базираното в Ню Йорк хранилище на AI софтуер на Hugging Face, приблизително ще се удвои през следващите 4 месеца, като преди това бяха необходими 4 години, за да достигне сегашното си състояние, каза Деланг.

    Разработчиците ще могат да използват усъвършенствана версия на вътрешно изградените AI чипове на Google или единици за обработка на тензори. Google ще завърши техническата интеграция, необходима за използване на H100  усъвършенстваните AI чипове на Nvidia, в рамките на „седмици“, а не „месеци“, каза Куриан.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години