четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3726 прочитания

    Visteon откри най-голямата високотехнологична лаборатория за тестване на автомобили в България

    Инвестицията е за над 10 млн. долара, в нея ще бъдат заети над 70 висококвалифицарни български специалисти
    05 април 2024, 16:39 a+ a- a

    Visteon официално откри първата по мащаб у нас високотехнологична лаборатория за тестване на автомобилни технологии. Сред официалните гости на церемонията бяха изпълнителният директор на компанията, Сачин Лаванде, посланикът на Съединените американски щати в България Н. Пр. Кенет Мертен, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и зам.-кметът по финансите и здравеопазването на Столична община Иван Василев.

    „Свидетели сме как ключови тенденции като дигитализация, свързаност и електромобилност движат мащабната глобална трансформация на автомобилната индустрия. Автомобилните технологии стават все по-комплексни, а с тях и изискванията на производителите за качество и надеждност. Нашата цел е да бъдем водеща фигура в тази трансформация, като разработваме висококачествени и надеждни технологии. Лабораторията ни в София и доказаната през годините експертиза на местния ни инженерен екип са от ключово значение за това“, заяви Сачин Лаванде, изпълнителен директор на Visteon, по време на откриването.

    С инвестиция, надхвърляща 10 милиона долара и екип от над 70 висококвалифицарни български специалисти, лабораторията изпитва технологични продукти, произвеждани за световните автомобилопроизводители в инженеринговите центрове на Visteon по света.

    Тестовете в лабораторията обхващат всяка стъпка от продуктовия цикъл – от най-ранния етап на проектиране до серийното производство. Продуктите, като инструментални табла и инфотейнмънт системи за водещите немски, френски и британски автомобилопроизводители, се подлагат на широк спектър от изпитвания, симулиращи редица реални смущения и екстремни ситуации, породени от влиянието на околната среда и средата в автомобила, с които водачите по света трябва да се справят. Целта е да бъде гарантирана максимална надеждност и сигурност на технологията.

    Специалистите по електроника, електротехника и механика на Visteon извършват редица видове изпитвания за устойчивост – при климатични и температурни промени с обхват от -40 °С до 85 °С, при вибрации и удари с различна температура, честотен обхват и ускорение, при проникване на частици и вода, и при различни смущения по сигналните и захранващи линии на автомобила.

    Това е единствената лаборатория в България, която извършва тестове за електромагнитна съвместимост и устойчивост на електромагнитни смущения.

    Оборудването, с което екипите работят, е доставено специално за лабораторията от Германия, Австрия, САЩ и Азия, и отговаря на стандартите, разработени от международните организации по стандартизация ISO и IEC.

    Лабораторията допълва богатото портфолио от услуги, които технологичният център на Visteon в София предлага. Toвa затвърждава инжeнepингoвия xъб у нас като гpъбнaĸа нa дeйнocттa на компанията в цялa Eвpoпa, ĸoйтo продължава активно да се развива.

    По думите на Стойчева в аутомотив сектора в България има над 35 научно-развойни центъра на водещи международни компании. Тя посочи, че през 2024 МИР ще подкрепи развитието и внедряването на иновации в предприятията с 420 млн.лв. по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и ще насърчи взаимодействието на академичните среди и бизнеса с 300 млн.лв. по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

    От 6 юни 2023 до 5 февруари 2024 БАИ е издала сертификати за 6 инвестиционни проекта от аутомотив индустрията в общ размер на инвестициите над 187 млн. лв. и над 1000 нови работни места.

    Повече за новата инвестиция - очаквайте в интервюто на Economy.bg с Велизар Димов, вицепрезидент „Инжeнеринг“ за Европа на Visteon!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 4 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 6 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 7 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19