вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1848 прочитания

  Компании ще могат да се търгуват едновременно в България и Германия

  Борсата създаде нов сегмент в сътрудничество с Deutsche Börse – EuroBridge
  11 април 2024, 15:31 a+ a- a

  Снимка: БФБ

  Българска фондова борса (БФБ) организира първия по рода си Investor Day в София на 11 април 2024 г. в Интер Експо Център като събра изявена част от големия бизнес в България, инвестиционни посредници, пенсионни дружества, инвеститори, банки и редица финансови анализатори.

  Събитието беше открито от председателя на Комисията за финансов надзор г-н Бойко Атанасов и изпълнителния директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов.

  По време на Investor Day беше представен и новият сегмент на Борсата EuroBridge. БФБ създаде нов сегмент в сътрудничество с Deutsche Börse, чрез който дружествата, които проявяват интерес, могат да бъдат листнати и да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия, възползвайки се от достъпа до глобални инвеститори.

  Новата възможност представлява своеобразна „бърза писта“ за компаниите, които искат да бъдат търгувани на българския и германския пазар. Представители на Deutche Börse, Международния депозитар на ценни книжа Clearstream, Baader Bank, ключова инвестиционна банка в Германия и първата българска компания, която се търгува на Борсата във Франкфурт Shelly Group споделиха детайли от процеса на предварителна организация, необходимите изисквания и търгуването, които всяка заинтересована компания трябва да изпълни, за да може да разшири своя бизнес модел и да привлече повече инвеститори.

  Над 40 български дружества, публични и непублични, взеха активно участие в Investor Day в София. Една част от компаниите се включиха и във втората част на събитието в над общо 65 индивидуални срещи с потенциални инвеститори, на които представиха своите бизнес планове, стратегии за развитие и отговориха на въпроси относно техния бизнес модел и перспективите за растеж. По този начин компаниите получиха възможност да привлекат нови инвестиции и да подобрят своята корпоративна видимост на пазара.

  „Все повече български компании ще имат възможността да търсят по-голям капитал. Най-новият сегмент за двойно листване EuroBridge ще отвори врати към глобални инвеститори за големите български дружества, на които българският пазар е отеснял. Това е ключов момент от развитието на Българска фондова борса“, обяви изп. дир. на БФБ доц. д-р Маню Моравенов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 19 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 21 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата