понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1221 прочитания

    Alphabet доближи пазарна капитализация от $2 трилиона

    Акциите на компанията майка на Google са се увеличили с над 51% през последните 12 месеца
    12 април 2024, 10:04 a+ a- a

    Снимка: Google

    Компанията-майка на Google Alphabet може скоро да достигне пазарна капитализация от $2 трилиона долара - благодарение на иновациите си с генеративен изкуствен интелект. Акциите на технологичния гигант бяха звездата на пазара в четвъртък (11 април), тъй като акциите на Alphabet клас A и акциите на Alphabet клас C достигнаха нови 52-седмични върхове, като спечелиха съответно 1,8% и 1,7%, пише Quartz.

    Акциите на Alphabet са нараснали с повече от 15% досега тази година и повече от 51% през последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията възлизаше на $1,99 трилиона в четвъртък следобед.

    По-рано тази седмица Google представи най-новите си иновации в облака и изкуствения интелект (ИИ/AI), включително нов AI чип, който да се конкурира с Nvidia и базиран на Arm CPU, който да предизвика Microsoft и Amazon.

    Най-новият AI чип на технологичния гигант, Cloud TPU v5p, беше обявен за първи път през декември, същия ден като неговия AI чатбот Gemini. Новият TPU или тензорен процесор може да обучава така наречените големи езикови модели (LLM) почти три пъти по-бързо от своя предшественик, TPU v4 на Google, каза компанията. LLM захранват AI чатботове като ChatGPT.

    „Сега в своето пето поколение, тези подобрения [на TPU на Google] помогнаха на клиентите да обучават и обслужват авангардни езикови модели“, каза главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай на годишната конференция на Google Cloud Next на компанията във вторник (9 април) в Лас Вегас.

    Съобщението на Google беше последният рунд в надпреварата между Big Tech компаниите в сферата на AI.

    Nvidia е основният доставчик на AI чипове, известни като GPU или графични процесори. А компанията майка на Google Alphabet е един от най-големите клиенти на Nvidia, след Microsoft и компанията майка на Facebook Meta. Всички те все повече разработват свой собствен AI хардуер, за да разчитат по-малко на Nvidia.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 4 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 5 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 7 часа
    преди 10 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата