понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2084 прочитания

    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“

    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса
    15 април 2024, 15:07 a+ a- a


    (л)Ангел Стефанов, партньор BlackPeak Capital, Росен Иванов, управляващ партньор BlackPeak Capital, Валентина Костова, старши инвестиционен сътрудник BlackPeak Capital, Спартак Кабакчиев, оперативен директор „Бианор Холдинг“ АД, Коста Йорданов, изпълнителен директор „Бианор Холдинг“ АД (Снимка: „Бианор Холдинг“ АД)

    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лева в „Бианор Холдинг“ АД (БФБ: BNR) при успешното увеличение на капитала на компанията чрез първично публично предлагане на БФБ. Бяха записани общо 5 414 619 акции с емисионна стойност 3,70 лева, с което компанията привлече над 20 млн. лв. Това е второто успешно набиране на капитал от Бианор за по-малко от 12 месеца. 

    Целта на инвестицията е да подкрепи настоящия бърз темп на органичен растеж на Бианор, и да ускори развитието на компанията чрез сливания и придобивания в региона. Тази стратегия има за цел да надгради портфолиото от услуги и компетенции на Бианор, както и да разшири географското ѝ присъствие, като достигне до повече клиенти от САЩ, Германия, Швейцария, Швеция, Норвегия и ОАЕ. 

    Инвестицията на BlackPeak Capital, нарежда фонда сред водещите акционери в Бианор, което става петото дружество в портфолиото на BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund, управляващ активи от 126 млн. евро.

    В увеличението на капитала взеха участие 199 инвеститори, сред които няколко институционални инвеститори – общо 21 юридически лица, две от които чуждестранни дружества и 178 физически лица.

    „BlackPeak Capital е сред най-успешните регионални инвестиционни фондове, управляващ над четвърт милиард лева. Техният значим опит с реализиране на големи придобивания ще ни е изключително полезен при следващите стъпки от реализиране на стратегията на Бианор за допълване на органичния ръст и с ръст чрез придобивания,“ каза Коста Йорданов, изпълнителен директор на „Бианор Холдинг“ АД. „От името на екипа на групата на Бианор бих искал да благодаря на BlackPeak Capital и на останалите ни акционери за доверието и подкрепата по пътя към превръщането на Бианор в една от най-големите и успешни софтуерни компании в региона,“ допълни Йорданов.

    „Много се радваме, че имаме възможността да подкрепим Коста и целия екип на Бианор в амбициозните им планове за развитие. Бианор е компания с доказан опит в растежа чрез придобивания и считаме, че последните тенденции в ИТ индустрията ще дадат предимства на по-големи компании, които имат ресурса да се конкурират на глобално ниво на базата на по-висока добавена стойност,“ сподели Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital. „За първи път инвестираме в компания, чиито акции се търгуват на борсата и се надяваме, че нашата инвестиция ще допринесе не само за развитието на бизнеса, а и на българския капиталов пазар като цяло,“ допълни Иванов.

    След увеличението, капитализацията на „Бианор Холдинг“ ще надхвъри 50 млн. лева при текущата цена на акциите. Това поставя Бианор сред най-големите ИТ компании, търгувани на Българска фондова борса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 5 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 8 часа
    преди 11 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата