понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1568 прочитания

  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила

  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  17 април 2024, 13:36 a+ a- a

  Снимка: Tesla

  Признаците за проблеми в Tesla се умножиха, след като компанията за електрически автомобили (EV) съобщи на служителите, че ще съкрати повече от 10% от работната сила, за да намали разходите, а двама висши ръководители подадоха оставки.

  Съкращенията, възлизащи на около 14 000 души, идват в момент, когато компанията е изправена пред нарастваща конкуренция и намаляващи продажби. Промените в ръководството и съкращенията са напомняне за непредсказуемостта на Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, в критичен момент за компанията, отбелязва New York Times.

  Г-н Мъск не е очертал план за обръщане на спада в продажбите на автомобили и изглежда се фокусира върху дългосрочни начинания, като например самоуправляващо се такси, а не върху нови модели, които биха помогнали на Tesla да се конкурира с автомобили, представяни от утвърдени автомобилни производители и нови съперници от Китай.

  „Докато подготвяме компанията за следващата фаза на растеж, изключително важно е да разгледаме всеки аспект на компанията за намаляване на разходите и повишаване на производителността“, казва Мъск в имейл до служителите, изпратен в понеделник (15 април), копие от който е прегледано от New York Times.

  Часове след този имейл Дрю Балино, старши вицепрезидент, който изигра голяма роля в издигането на компанията от стартъп до доминиращ производител на електрически автомобили, каза, че е подал оставка.

  Tesla губи и изпълнителен директор с ключов принос към спечелването на регулаторно одобрение за технологията за самостоятелно управление. Рохан Пател, бивш помощник на президента Барак Обама, който беше ръководител на политиката и бизнес развитието на Tesla, мълчаливо потвърди съобщенията, че напуска.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 6 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 8 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 9 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети