понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9090 прочитания

    Спират достъпа до нови над 20 сайта за залагания

    За влиянието върху пазара на реклама, мнението на интернет доставчиците и позицията на Комисията по хазарт, вижте коментарите пред Economy.bg
    21 юни 2013, 13:20 a+ a- a

    В началото на седмицата след решение на Софийски районен съд (СРС) в подкрепа на искане на Държавната комисия по хазарт (ДКХ) интернет достъпът до 22 страници за онлайн залагания бе филтриран. До този момент във ведомството са постъпили три искания за издаване на лиценз, а единственият хазартен оператор, който се е самофилтрирал е Bet 7 days, обясниха от ДКХ пред Economy.bg.

    „Черният списък

    Към момента е ограничен достъпът само до част от сайтовете за онлайн залагания, но се предвижда включването на всички нелицензирани хазартни оператори в т. нар. „Черен списък”. Този списък ще бъде динамичен, обясниха от ДКХ пред Economy.bg. В случай че дадена компания придобие лиценз, тя ще бъде автоматично извадена от списъка. В понеделник 24 юни ще бъдат обсъдени нови 20 до 30 страници, които да бъдат включени в списъка. Сред тях се предвижда присъствието на покер сайтове. Между решението на ДКХ и съдебното решение ще има срок от минимум 3 дни, в които хазартните оператори ще имат възможност да се самофилтрират, а потребителите – да изтеглят своите средства.

    Интернет доставчиците

    Според чл. 105, ал.2 от Закона за хазарта интернет доставчиците, които не прекратят достъпа на своите абонати до хазартните оператори, се наказват с имуществена санкция в размер от 10 000 до 30 000 лв. „Това е прецедент, досега филтрирането на интернет съдържание никога не е било налагано по закон”, коментира Светослав Найденов, технически директор на Bulgarian Internet Exchange. По неговите думи филтрирането на практика е невъзможно, защото съществуват множество възможности за заобикаляне на забраната за достъп. „Неприятното е, че интернет доставчика го грози глоба, независимо дали е положил усилия да ограничи достъпа или не”, допълни Найденов. „Независимо, че това води до определени разходи за компанията, сме се съобразили с разпореждането на Софийски районен съд и сме ограничили достъпа до определените страници в поставените срокове”, коментираха от „Мобилтел”.

    Рекламният бизнес

    През 2012 развлекателната индустрия има най-голям дял в приходите от Интернет реклама с почти 16%. За миналата година докладваните брутни продажби на онлайн реклама по тарифни цени са на стойност 45.36 млн. лева, сочат данни на организацията на издателите на онлайн съдържание в България - IAB (Interactive Advertising Bureau). По думите на Веселин Петков, изпълнителен секретар на IAB България компаниите за залагания имат съществен принос за този резултат.

    „Спирането на достъпа до сайтове за спортни залагания вероятно ще се отрази негативно на обемите от реклама в Интернет. Основания да се твърди това дават резултатите от последните двегодишни проучвания за приходите от Интернет реклама, провеждани по инициатива на IAB България”, допълни той.

    Частни интереси

    Скоро след излизането на решението на СРС в публичното простанство се появиха мнения, че действията на ДКХ обслужват интересите на тесен кръг хора и ограничават свободната конкуренция. Голяма част от потребителите на хазартните оператори, до които бе ограничен интернет достъпът, споделиха по форуми и в социалните мрежи, че мерките са ги заварили неподготвени. Коментират се и високите данъци - 15% върху оборота на хазартните оператори.

    От Комисията по хазарта подчертаха, че ведомството се съобразява единствено със закона и това, което е написано в него. „Този закон е влязъл в сила още юли месец миналата година. Мярката е стъпка по прилагането му. Истината е, че тук в Комисията постъпват множество сигнали от потърпевши граждани, които са залагали и по някаква причина не им е изплатена печалбата. Когато хазартният оператор няма лиценз, ние няма как да реагираме адекватно”, посочиха от ДКХ. „Искането за лиценз на всеки, който си плати съответните такси, ще бъде разгледано”, допълниха от там.

    Законовият механизъм

    През 2012 ДКХ изготвя 8 проекта на подзаконови нормативни актове, които са необходими за прилагането на новия Закон за хазарта. Към настоящия момент са приети и влезли в сила седем от тях. „На този етап има една-единствена наредба, която все още не е финализирана. Тя е в Министерство на финансите и чака да бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет. Тази наредба касае процедурата по лицензиране, но не я възпрепятства”, подчертаха от ведомството

     

    В САЩ

    Проблемът за лицензирането на онлайн хазартните оператори е актуален не само в България. В САЩ Конгресът забрани онлайн хазарта през 2006, а през 2011 повдигна обвинения срещу основателите на три от най-големите онлайн покер компании: PokerStars, Full Tilt Poker и Cereus. Мярката бе придружена със спиране на достъпа на американските потребители до сайтовете на компаниите. Тази година правителството на САЩ промени политиката си по отношение на онлайн хазарта и през април стартира първият законен сайт за залагания с истински пари UltimatePoker.com.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19