събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1344 прочитания

  България отново на дъното по иновации в ЕС

  Лидер по иновации в ЕС остава Швеция
  26 септември 2022, 14:03 a+ a- a

  Сн: ЕК

  България отново е предпоследна в областта на иновациите в ЕС. Това показва доклад на Европейската комисия. Заедно с Румъния страната ни е на дъното в Евросъюза.

  Страните са разделени в 4 основни групи – Водещи новатори (резултатите са над 125 % от средната стойност за ЕС), силни новатори (между 100 % и 125 % от средната стойност за ЕС), умерени новатори (между 70 % и 100 % от средната стойност за ЕС) и проправящи пътя си новатори (под 70 % от средната стойност за ЕС).

  Швеция продължава да е с най-добри резултати в ЕС. Други водещи новатори са Белгия, Дания, Нидерландия и Финландия. В сравнение с миналогодишното издание 3 държави са променили мястото си в групите. Нидерландия стана водещ новатор, Кипър — силен новатор, а Естония — умерен новатор. По-конкретно: Германия, Ирландия, Франция, Кипър, Люксембург и Австрия са силни новатори с резултати над средната стойност за ЕС. Чехия, Естония, Гърция, Испания, Италия, Литва, Малта, Португалия и Словения са умерени новатори.

  България, Хърватия, Латвия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са проправящи пътя си новатори.

  В сравнение с 2021 резултатите в областта на иновациите през 2022 са се подобрили в 19 държави членки и са се влошили в 8. В сравнение със средната стойност за ЕС конкурентите в световен мащаб като Австралия, Канада, Южна Корея и САЩ продължават да имат предимство пред ЕС. Въпреки това ЕС е преодолял изоставането си в резултатите спрямо тези държави и се нарежда преди Япония от 2021 насам.

  Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, заяви: „Автономността и конкурентоспособността на Европа ще зависят от способността ни да се превърнем в технологичен и търговски лидер в стратегически области като космическото пространство, отбраната, водорода, акумулаторните батерии, квантовите интегрални схеми и високопроизводителните изчислителни технологии. Програмата за иновации на Европа, нашата подкрепа за стартиращи предприятия и иновативни МСП, промишлените алианси или важните проекти от общоевропейски интерес вече водят до високо иновативни проекти в цяла Европа. По този начин превръщаме високите си научни постижения в технологично и промишлено лидерство и качествени работни места в Европа.“ 

  Продължава да съществува разделение по отношение на иновациите в ЕС, като водещите и повечето силни новатори са разположени в Северна и Западна Европа, а по-голямата част от умерените и проправящите пътя си новатори са в Южна и Източна Европа. Като част от новата европейска програма за иновации, приета през юли 2022 г., Комисията ще се съсредоточи върху преодоляването на разделението в областта на иновациите в ЕС и позиционирането на Европа като водещ участник в световната иновационна среда.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 1 ден
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 1 ден
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 1 ден
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица