събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2765 прочитания

    Представиха първия сондажен кораб, който ще оперира в Черно море

    Noble Globetrotter II е с дължина почти 200 метра и разполага с хеликоптерна площадка
    19 април 2016, 13:47 a+ a- a

    Сондажният кораб Noble Globetrotter II (GT II) беше представен на официална церемония на пристанище Бургас от компанията „Тотал E&П България“. На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

    Noble Globetrotter II е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременното провеждане на няколко операции. GT II поддържа съвременни сондажни технологии и е показал отлично ниво на безопасност при работа. Плавателният съд е с дължина почти 200 метра и разполага с хеликоптерна площадка. Той е толкова голям, че се е налочило да мине през Босфора на части и да бъде сглобен отново на пристанище Бургас. GT II е оперирал в Черно море и преди – през 2015.

    „Тотал Е&П България Б.В.“ е дъщерно дружество на базираната в Париж глобална енергийна група Total S.A. Подразделението „Проучване и добив“ на „Тотал“ отговаря за дейностите по проучване, разработване и добив на нефт и природен газ в повече от 50 страни по света. „Тотал“, заедно с партньорите си „Репсол“ и „ОМВ“, започна проекта „Хан Аспарух“ през юли 2012. Блок „Хан Аспарух“ е с площ от 14 220 кв. км. По договора с българското правителство се предвиждат двa проучвателни сондажa. „Тотал Е&П България Б.В.“ е оператор на проекта в блока от април 2014. Наред с проучвателните дейности в България, компанията работи активно и в доставките и продажбата на масла чрез дъщерното си дружество „Тотал България“ ЕООД.

    Премиерът Борисов съобщи, че компанията вече е заплатила бонус в размер на 80 млн. лева. в държавния бюджет, а до края на 2015 е инвестирала близо 184 млн. лева. Освен това плаща ежегодна „такса площ“ в размер на 1,138 млн. лева, като за 5 години средствата възлизат на повече от 5,7 млн. лева.

    „Данните от сеизмичните изследвания са обнадеждаващи и ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. До края на тази година ще имаме реални резултати от първия търсещ сондаж.“, заяви още премиерът.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19