четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5935 прочитания

    GfK: Българите очакват нова рецесия

    В същото време планират покупка на стоки и услуги с висока стойност; потребителският климат в Европа се подобрява показва ново проучване
    14 юли 2016, 14:26 a+ a- a

    Въпреки отличния икономически растеж, българските потребители не се надяват на нов възход. Вместо това те очакват настъпването на рецесия. Това показва проучването на GfK за потребителския климат в Европа. Икономическите очаквания намаляват с 1,4 пункта през второто тримесечие до -7,3 пункта. Макар това да съставлява увеличение от 5,6 пункта през годината, стойността продължава да стои под дългосрочната средна стойност от 0 пункта, отбелязват от GfK.

    От друга страна очакванията за приходи се повишават слабо с 1,3 пункта, като достигат 5,2 пункта през юни. Показателят се покачва с 11,8 пункта спрямо същия месец на миналата година.


    Като се има предвид непрекъснатият спад на безработицата и доста стабилната икономика през последните няколко години, българите смятат, че сега е точният момент за покупка на стоки и услуги с висока стойност. През юни склонността за покупки достигна 15,7 пункта – значително увеличение с 14,7 пункта в сравнение с март и най-високата стойност за две години.

    Потребителският климат в Европейския съюз (ЕС) се подобрява. Тъй като през изминалите три месеца различните европейски държави медийното съдържание е доминирано предимно от специфични национални теми (избори в Австрия и Испания, санкции срещу Русия, преговори за нови плащания от ЕС за Гърция, бежанска криза в Италия и т.н.), показателите за потребителския климат сочат са много разнородни. Като цяло обаче, потребителският климат в ЕС-28 отбелязва значителен подем от март до юни 2016, като се повишава с 4,1 пункта до 13,1 пункта. Това е най-високата стойност от март 2008 (16,8 пункта).

    През второто тримесечие новинарските заглавия в държавите от ЕС са доминирани предимно от специфични национални и следователно много разнородни теми. Въпреки това в центъра на общественото мнение в цяла Европа стоят и борбата срещу Ислямска държава и терористичните нападения в Европа, по-специално в Турция. Сред важните за европейците теми е и споразумението за бежанците ЕС – Турция. През юни на дневен ред излиза британският референдум за напускане или оставане в ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места