вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6286 прочитания

    Големите фармацевтични компании заплашиха, че ще се изнесат от Великобритания

    Те настояват за повече държавни субсидии и включване на лекарствата им в отпусканите от местната здравна каса
    31 октомври 2016, 11:21 a+ a- a

    Големите фармацевтични компании ще напуснат Великобритания, освен ако правителството и Националната здравна каса (National Health Service – NHS) не започнат да плащат за важни нови лекарства, в частност такива за лечение на ракови заболявания. Това заяви член на висшето ръководство на AstraZeneca, цитиран от британския Telegraph.

    „Депресиращо и деморализиращо е, че нашите най-нови лекарства, които са разработени тук, не се използват в Обединеното кралство”, заяви Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на звеното за иновативна медицина и ранно развитие на биотехнологиите в AstraZeneca.

    Според него, ако тези трудности продължат, а здравната система не приеме „най-важните иновации, които се превръщат в стандарт в други държави“, клиничните изпитания ще намалеят, качеството на научните разработки ще се влоши, а Великобритания ще се превърне в изолирана държава по отношение на иновациите в здравеопазването. Така компаниите ще напуснат, а нови няма да инвестират в страната, обяснява още Пангалос.

    Той призова правителството да харчи повече пари за нови медикаменти и да промени методиката по която Националния институт за здраве и грижа (National Institute for Health and Care Excellence – Nice) определя кои лекарства да се отпускат от NHS и кои не, в частност лекарствата за лечение на ракови заболявания.

    Nice преценява кои лекарства да бъдат отпускани от NHS на принципа на това колко е ефективно едно лекарство спрямо цената му. Тази методология обаче не е пригодена за новите лекарства, които са разработени за лечение на малки групи пациенти. Това ги прави скъпи, но от друга страна ефективни, уточнява още Пангалос.

    Обединеното кралство не е достатъчно голям пазар, за да е приоритетен. За нас е по-важно да търгуваме във Франция, Германия и Швеция, които приемат и плащат за нашите лекарства. След излизането си от ЕС Великобритания ще изостане сериозно в тази сфера, ако не направи някои основни промени и не промени начина, по който реимбурсира лекарствата, обясни още той.

    Според изчисления на Telegraph Великобритания плаща много по-малко за лечение на ракови заболявания на човек в сравнение с Франция и Германия, например. Така например във Франция се отпускат 12 000 паунда, в Германия 13 000, а в Англия само 6 500 паунда на година за лечение на ракови заболявания. Този праг не се е променял от 1999 насам. Това означава, че в реално изражение средствата са се свили с една трета, като в същото време бюджетът на NHS се е увеличил с 50%, уточнява още изданието.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 3 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 4 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели