петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9228 прочитания

    Глобалното богатство на домакинствата възлиза на 256 трилиона долара

    Най-големият губещ през 2016 е Великобритания показва анализът на Credit Suisse
    22 ноември 2016, 12:46 a+ a- a

    Глобалното богатство на домакинствата през 2016 възлиза на 256 трилиона щатски долара, като отбелязва ръст от едва 1,4% ($3,5 трилиона) спрямо 2015. Това показва анализът на Credit Suisse в тазгодишното издание на Global Wealth Report 2016.

    Данните показват увеличаване на хората в домакинствата, което означава, че богатството на човек възлиза на 52 800 долара, което е почти същото спрямо година по-рано. От финансовата институция отбелязват, че двуцифрените ръстове на световното богатство са секнали рязко след кризата от 2008, а тази година продължава тенденцията за все по-малък ръст на този показател.

    САЩ продължават да са най-печелившата държава след финансовата криза. За година страната е добавила 1,7 трилиона долара към богатството на домакинствата си. Този ръст обаче отговаря на увеличението на хората, което означава, че на практика богатството на човек не се е променило спрямо 2015. Това пък се случва за първи път от 2008 насам, отбелязва Credit Suisse.

    Данните на финансовата институция показват още, че богатството на домакинствата се е увеличило с 6,5% в Азиатско-тихоокеанския регион (с изключения на Китай и Индия) и с 0,9% в Северна Америка. В същото време то намалява средно с около 2% в Европа, Китай и Индия, В Латинска Америка и Африка намалението е в размер на 5%.

    Общото богатство на домакинствата в Европа през 2016 възлиза на 73 трилиона долара. В сравнение с 2016 то намалява с 1,7% или с 1,3 трилиона щатски долара. За 2016 богатството на човек от населението (пълнолетни граждани) в Европа възлиза на 125 460 долара. Спрямо година по-рано това е спад с 1,8% или с 1 654 долара.

    Къде е България?
    Според данните на Credit Suisse България попада в групата държави с т. нар. „гранично богатство“. Това означава, че средно на човек от населението се падат между 5 000 и 25 000 долара богатство. Така страната ни попада в една група с държави като Китай, Русия, Бразилия, Египет, Индонезия Турция, по-голямата част от Латинска Америка, много държави около Средиземно море (Алжир, Йордания, Мароко, Тунис и Западния бряг и Ивицата Газа). В тази група са и много държави в преход извън ЕС – Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Грузия, Македония, Сърбия и др. Сред страните-членки на ЕС в групата на „граничното богатство“ попадат Полша, Латвия, Литва и Словакия.

    Според класификацията на Credit Suisse доходите в страната ни спадат към групата „нисък среден доход“. Данните показват още, че през 2016 общото богатство на домакинствата у нас възлиза на 87 милиарда долара, което означава,че на човек се падат по 14 824 долара. За сравнение през 2000 година богатството на човек от населението е било в размер на $3 963.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 57 минути
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 час
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години