четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2860 прочитания

    България е предпоследна в ЕС по напредък в дигитализацията

    Две трети от гражданите нямат основни цифрови умения, сочи доклад на Евростат
    23 август 2017, 12:43 a+ a- a

    На фона на бързо развиващата се IT индустрия у нас, България е на 27-о място в Европейския съюз по отношение на навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото. Това сочи индексът DESI на Евростат, който е съставен показател, измерващ прогреса в 5 области: свързаност, човешки капитал, използване на Интернет, внедряване на цифрови технологии и цифрови обществени услуги.

    Страната ни е подобрила своята инфраструктура за широколентов интернет, както и предоставянето на свободно достъпни данни. Но от друга страна, слабите резултати по отношение на уменията в областта на цифровите технологии и на цифровизацията на стопанските и обществените услуги действат като спирачка за по-нататъшното развитие на цифровата икономика и общество в България, се посочва в доклад на Евростат.

    Свързаност
    По този показател страната ни отчита най-голямо развитие през последните 4 години. Все повече българи сключват абонаменти за мобилен широколентов достъп до интернет и делът на абонаментите за високоскоростен широколентов достъп продължава да се увеличава. Цената на фиксираните широколентови връзки обаче продължава да е сравнително висока. Разполагаемият спектър за електронни съобщителни услуги е един от най-малките в ЕС.

    Човешки капитал
    58% от българите са свързани онлайн. При все това две трети от гражданите нямат основни цифрови умения и броят на дипломираните специалисти в областта на науката, техниката, инженерството и математиката не се е увеличил, въпреки растящото търсене на трудовия пазар.

    Използване на Интернет
    Българите използват интензивно Интернет за видео разговори и за участие в социални мрежи. Но в сравнение с други европейци те имат много по-малко онлайн дейности.

    Внедряване на цифрови технологии
    В България има голямо използване на радиочестотна идентификация (RFID), но все още не е преодоляно изоставането в цифровизацията на стопанската дейност. Особено в областта на електронната търговия, малките и средните предприятия рядко използват канали за електронни продажби и техният оборот от такива продажби е най-ниският в ЕС. 

    Цифрови обществени услуги
    България постигна напредък в предоставянето на обществени онлайн услуги. Благодарение на развитието си в областта на свободно достъпните данни се превърна в една от определящите новите тенденции страни в ЕС. При все това гражданите не използват услуги за електронно управление колкото други европейци.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 14 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 16 часа
    преди 16 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 17 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично