петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2219 прочитания

    Намалява времето за разплащане между фирмите у нас

    Латвия, Естония и Ирландия са лидери по най-бързо време за разплащане между компаниите
    21 август 2018, 14:25 a+ a- a

    С 10 дни се скъсява времето за междуфирмените плащания в България. Очертава се ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията между компаниите като за 2018 срокът е сведен до 27 дни при 37 дни през 2017. Що се отнася до плащанията публичен сектор - бизнес в България периодът на разплащане на задълженията е 30 дни през 2018 и 31 дни през 2017. Това съощбава Българската търговско-промишлена палата (БТПП), като цитира доклад на Intrum за разплащанията от/към бизнеса.  Проучването обхваща 29 страни в Европа и е проведено сред 9607 компании.

    Резултатите от изследването показват, че средноевропейското време за междуфирменото разплащане е 34 дни, като се отчита подобрение спрямо 2017, когато периодът е бил 37 дни. Тревожно е, че плащанията от публичния сектор към бизнеса отнема по-дълго – средно 40 дни в Европа, въпреки факта, че директивата е задължителна за публичния сектор.

    Латвия, Естония и Ирландия са лидери по най-бързо време за разплащане между компаниите – съответно 18, 19 и 20 дни. Точно обратната е ситуацията в Португалия - 66, Босна и Херцеговина - 56, и Италия - 56 дни, които са нужни, за да се получат плащания за извършена услуга или продадена стока.

    В отношенията между бизнеса и крайните потребители наблюдаваме по-кратък срок за разплащане в сравнение с корпоративните разплащания. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 и 27 дни през 2017. В България плащанията между бизнес и крайни потребители са средно 20 дни през 2018, а през 2017 – 19 дни. Лидер отново са Прибалтийските републики, а най-дълго време за разплащане между бизнеса и клиентите коства на Испания(43), Босна и Херцеговина (39) и Португалия (39).

    Основният извод от цялостното изследване показва, че клиентите все още плащат късно, но бизнесът в цяла Европа изглежда е станал малко по-устойчив, когато става дума за способността им да се справят с последиците от забавянето на плащанията. 6 от 10 компании предпочитат да има по-дълъг период за разплащане, за да могат да планират по-добре паричните си потоци и реализацията на продуктите, като по този начин те са по-сигурни и спокойни. 20% от бизнеса изразява мнението, че ако разплащането между контрагентите се подобри, ще се ускори и процесът по наемане на кадри.

    Според БТПП остава обезпокоително, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания. Оттам напомнят, че към 31.03.2018 просрочените задължения от страна на държавата към бизнеса и гражданите са близо 328 млн.лв.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 18 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 21 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 22 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 24 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19