сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2376 прочитания

    Липсата на кадри ще е топ предизвикателство за бизнеса у нас и през 2019

    Над половината фирми у нас очакват подобрение на бизнес климата догодина, сочи проучване на БТПП
    22 ноември 2018, 13:36 a+ a- a

    „Близо 54% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та, докато през 2018 година делът им е бил 63%“, това заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов по време на пресконференция, на която бяха представени очакванията на бизнеса у нас за 2019 година.

    „Липсата на човешки ресурси и цените на енергията и суровините са основните притеснения за компаниите у нас. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил“, допълни още той.

    Нивото на оптимизъм у нас и в Европа леко намалява. Компаниите в страната са с позитивни очаквания за 2019, но в по-малка степен спрямо 2018. Това показват резултатите от проучване на БТПП, извършено сред 504 фирми от България през септември 2018. Анкетата е част от мащабно бизнес проучване в Европа (European Economic survey – EES 2019), в което участват над 45 хиляди фирми от 26 държави.

    Традиционно по-добри очаквания за приходите от експорт спрямо приходите от вътрешния пазар, показват резултатите от анкетата. Малко над 46% очакват увеличени продажби в чужбина, 40% са оптимисти за по-високо търсене от местния пазар. Добра перспектива за възобновяване на инвестиционната активност догодина показват очакванията при 39% от анкетираните, докато в миналогодишното проучване са били 47%.

    За заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е възможен и слаб ръст – преобладаващата част около 63% от работодателите очакват да запазят броя на служителите си.

    Разходите за персонала са топ предизвикателство за бизнеса в Европа поради тенденцията на ръст на заплатите и тежестта, произтичаща от високите данъци и осигуровки. Следващите поред спънки пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на енергията и суровините. Последните особено важат за страните от Източна Европа (вкл. България) поради нарастващите разходи за природен газ и динамиката в цените на суровия петрол.

    Брекзит е предизвикателство, но не за всички страни. Най-лоши последици се очакват за държави, които имат значителни търговски отношения с Обединеното кралство (напрмер Ирландия, Малта, Кипър и Италия).

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 8 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 10 часа
    преди 15 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 15 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 16 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26