сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2304 прочитания

    БАИТ връчи годишните си награди за 8-а поредна година

    Вижте кои са отличените в отделните категории
    28 февруари 2019, 19:38 a+ a- a

    Президентът на Република България Румен Радев връчи Наградата за специален принос на Дарин Маджаров, създател на Уча.се снимка: БАИТ

    Дарин Маджаров, създател на  образователната платформа Уча.се получи Наградата за специален принос в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2018. Наградата му бу връчена от президента на Република България Румен Радев.

    Маджаров завършва с отличие Априловската гимназия в Габрово, след което продължава своето образование в чужбина. По това време се заражда идеята му за образователна платформа, която да е в помощ на учениците, и записва сам над 550 видеа. След като интересът към Уча.се нараства, младият предприемач се завръща в България, за да развива проекта.

    „Индустрията на информационните технологии е решаваща за развитието на всички останали сектори – от промишленост, селско стопанство, до туризъм и образование. Генерираните в IT-сектора идеи са изключително важни за нашето развитие – без него няма иновации, а те са ней-ефективният стимул за висок и устойчив икономически растеж, особено в наши дни, когато растежът става заложник на демографията, заяви президентът Румен Радев. 

    Председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов посочи, че конкурсът показва измеренията на постиженията през изминалата година в българската дигитална индустрия, а ето и кои са победителите в отделните категории: 

    Категория „Държавна администрация“ наградата беше присъдена на Министерство на туризма за Платформа за подаване и обработка на исканията за получаване на услуги и разрешения посредством безплатна удостоверителна услуга.

    В категория „Компания-новатор в използването на авангардни ИКТ решения“, отличието беше присъдено на „Максима България“ ЕООД за проекта „Безпилотни каси“ в магазин T MARKET.

    В категория „Компания с най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ИКТ индустрия по света“, победител е Мобайл Системс ООД, чиито приложения се използват от 500 млн. потребители в световен мащаб. 

    Победители в категорията „Журналистически принос“ са Флора Велчева и Добромир Видев от Българското национално радио, автори на поредицата „Разкодирано“. 

    За трета поредна година ученик е победител в категорията „Младежка награда“. Енчо Шахънов от Технологично училище "Електронни системи" към ТУ-София спечели с проекта си “Система за локализиране на хора”.

    Образователна награда – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Наградата се присъжда за успешната реализация на проекта, който  е резултат от сътрудничеството между общината, компании от ИКТ индустрията и университетите в Бургас.

    Общинска администрация – Община Варна за Електронна система на фонд „Култура“. С внедряването на системата се постига публичност в работата на администрацията и прозрачност при изразходване на публични финанси.

    StartUp Компания - ШКОЛО ООД за SHKOLO. Платформата за дигитално управление на образователни институции се използва от 1/3 от българските училища.

    Успешен български ИКТ продукт - Мобайл Системс ООД с офисния пакет OfficeSuite, който има над 300 милиона инсталации.

    Значителен корпоративен ИКТ проект - Методия AД за Utility Suite for Dyce Energy. Мащабният проект е разработен за B2B ютилити компания, независим доставчик на газ и електричество на британския пазар.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 4 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 5 часа
    преди 6 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 7 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично