петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1980 прочитания

    Пазарът на коботи ще достигне 11 милиарда долара до 2030

    Роботизираните "ръце" ще се развиват все повече в следващите 10 години
    07 октомври 2019, 11:03 a+ a- a

    Годишният приход от роботизирани "ръце" (коботи) ще достигне 11,8 милиарда долара до 2030 година, според наскоро публикувания анализ на ABI Research, консултантска компания за глобалния технологичен пазар. Когато към него се добавят и приходите от накрайници, аксесоари и софтуер, пазарът на екосистемата на коботи възлиза на 24 милиарда долара до 2030 г. с цялостен годишен темп на растеж от 28,6%, уточнява още в анализа си ABI.

    Прогнозите са, че колаборативната роботика ще се развива все повече в следващите 10 години. Въпреки това пред компаниите остават и някои предизвикателства.

    „Перспективите за пазара на колаборативната роботика остават силни, въпреки някои видими пречки“, казва Раян Уитън, старши анализатор в ABI. „Хардуерните иновации все още леко изостават и по-голямата част от стойността на коботите не идва от колаборацията, а от лесната употреба, способността за препрограмиране, по-ниската цена спрямо индустриалните роботи и способност за внедряване. Нещо повече, коботите все още следват индустриалните роботи по скорост, производителност и полезен товар, което трябва да се промени, за да бъдат адаптивни и да следват тази трескава скорост на развитие, която наблюдаваме."

    ABI отбелязва, че пазарът на коботи заема много малка част от общия пазар на индустриални роботи. Например, приходите от роботизирани ръце са едва 5% в сравнение с индустриалните роботи, но от ABI Research твърдят, че до 2030 г. този процент ще се увеличи до 29%. „Ръстът се дължи и на нарастващата конвергенция между двете подгрупи.“, уточняват от ABI. Сензорният напредък, машинната визия и контролът на движението ще даде на индустриалните роботи същите предимства като на колаборативните системи.

    Стойността на софтуера също се очаква да нарасне - от 558 милиона долара през 2020 г. до 10,6 милиарда долара през 2030 г. Движещият растеж на софтуера ще включва функции като аналитичност, възприятие, контрол на движението и софтуер, свързан с различни операции.

    „Колаборативните системи не са революционни за индустрията, но са катализатор за гъвкаво роботизирано решение, което дава поле за изява на малки и среди производители“, посочва Уитън. „Изискванията за персонализиране и висока функционалност срещат мениджърите с нови предизвикателства. Затова и това технологичното развитие ще бъде от голямо значение за прехода към по-адаптивни решения.“ 

    Пазарните прогнози на ABI съвпадат с направени от други източници прогнози за пазара за коботи. През май 2019 г. Grand View Research публикува доклад, в който прогнозира, че пазарът на колаборативни роботи ще достигне 10,14 милиарда долара до 2025 г. с общ годишен темп на нарастване от 44,5% през прогнозния период.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate