вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1440 прочитания

    БСК подкрепя исканията за спиране действието на Наредба Н-18

    27 януари 2020, 14:13 a+ a- a

     

    Българската стопанска камара (БСК) подкрепя справедливите според нея искания на протестиращите браншови организации за отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, свързани с прилагането й, и изменение в разпоредбите на чл. 186 и чл. 187 от ЗДДС, касаещи принудителна административна мярка запечатване на търговски обекти, без изрично доказана вина от страна на търговеца", съобщават от Камарата.

    "Вярваме, че хиляди коректни търговци няма да бъдат оставени „извън закона“ на 1 февруари 2020, въпреки времето, усилията и средствата, които са вложили, за да изпълнят изискванията на Наредба Н-18", отбелязват от БСК.

    "Промените в Наредба Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства предизвикаха широка публична дискусия, в която БСК е силно ангажирана. В продължение на година и половина Българската стопанска камара беше единствената национално представителна работодателска организация, която активно участва в преговорите по промяна на изискванията на спорната Наредба", отбелязват от БСК.

    "Благодарение на БСК и обединените около Камарата браншови организации, неколкократно сроковете за влизане в сила на Наредбата бяха отлагани, а работата по промяната на спорните текстове продължава и днес в рамките на сформираните три работни групи - Софтуерна фискализация, Облекчаване режима на картовите плащания, Модернизиране на ФУ чрез разширяване на функционалността им". Усилията на работните групи според БСК са довели до:

    1. отпадане на задължението на търговците за водене на касови книги и автоматични Z-отчети; 2. въвеждане на алтернатива за електронните магазини и мобилните приложения, приемащи картови плащания (за първи път възможност за работа без фискално устройство, без посредничество на мобилен оператор и директно отчитане в НАП, което е основа за модерна софтуерна фискализация);
    3. Облекчена алтернатива за отчитане в НАП чрез одиторски файл за средни и големи предприятия с годишни обороти в брой под 5%;
    4. Облекчен режим за софтуерите, които работят с НЗОК и защита на лични и чувствителни данни на пациенти, чрез ограничаване на достъпа до тях.

    "Въпреки положените усилия, Наредба Н-18 продължава да съдържа редица проблемни текстове, които затрудняват фирмите в България, увеличават административния и финансов натиск (особено върху микро- и малките предприятия), създават несигурност и възпрепятстват нормалното функциониране на бизнеса у нас", подчертават от БСК.

    На фона на нерешените проблеми предстои на 31 януари Наредбата да влезе в сила. Този факт отново провокира вълна от социално напрежение.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 4 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 5 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели