четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  870 прочитания

  Защо Франция не затвори училищата по време на втория си локдаун?

  И защо това се оказва добро решение в редица европейски държави?
  01 декември 2020, 10:34 a+ a- a

  С увеличаването на новите инфекции през октомври вторият локдаун във Франция изглеждаше неизбежен. Тогава учените, съветващи френското правителство, предупредиха, че оставянето на учениците в училище означава, че овладяването на новата вълна ще отнеме повече време.

  Въпреки това правителството запази училищата отворени, дори когато страната се превърна в епицентър на втората вълна на коронавируса в Европа. Френските лидери решиха, че ще се опитат да овладеят вълната, като същевременно се опитват да минимизират икономическите и академичните щети, като оставят децата да учат там, където го правят най-добре: в училище, отбелязва The New York Times в анализ, посветен на ролята на училището като образователна институция и рискът, който носи за разпространението на новия коронавирус.

  Пет седмици след въвеждането на втория локдаун в цялата страна, Франция, както и голяма част от Европа, доказаха, че е възможно да се намали процентът на известните инфекции, дори при отворени училища.

  Това е урок, който беше възприет късно в Съединените щати, където Чикаго, Бостън, Сан Франциско и други градове поставиха като приоритет баровете и ресторантите да останат отворени, макар и не непременно за обслужване на закрито или с пълен капацитет, въпреки че затвориха училищата си, отбелязва изданието.

  Много европейски държави, включително Франция, са направили обратния избор: да държат училищата отворени, но да затворят ресторанти и барове.

  Във Франция 11% от тестовете за коронавирус се връщат положителни, но учениците продължават да ходят на училище, докато Ню Йорк затваря държавните си училища на 19 ноември, след като процентът на положителните тестове достигна 3%.

  Но последните проучвания показват, че малките деца са слаби преносители на вируса и поне някои американски служители преосмислят подхода си: в неделя (29 ноември) кметът на Ню Йорк Бил де Блазио внезапно реши да отвори отново началните училища, като същевременно затвори горните класове. Други области в щата са предприели или обявили подобни мерки. 

  Отворените училища са една от най-значимите разлики от първоначалните карантини в Европа през пролетта. 

  Числата разказват историята на напредъка на Франция досега. В началото на ноември броят на новите случаи в страната за 7-дневен период се увеличава до над 80 на 100 000 души; от неделя стойността е спаднала до 17 на 100 000.

  „Очевидно спадът е по-бавен, тъй като училищата са отворени, но трябваше да намерим балансирана позиция“, каза Яздан Язданпанах, специалист по инфекциозни болести и член на научния съвет на Франция, който съветва правителството за пандемията. Но, добави той, по-бавният спад на инфекциите се компенсира от положителните ефекти върху образованието, психичното здраве и икономиката.

  Компромисът като цяло е добре приет по време на спорен локдаун, тъй като все повече хора оспорват ограниченията за движение и бизнес.

  В Париж отворените училища променят настроението в град, който през пролетта преживя една от най-строгите карантини в света. По това време Париж приличаше на град-призрак, като всеки сантиметър от града, от малки жилищни улици до Шанз-Елизе, беше пуст. Този път нещата изглеждат много по-близо до нормалното. Столовете са подредени в затворени кафенета и ресторанти. Но кварталите оживяват сутрин и следобед, когато родителите водят децата си до и от училище, а по-големите ученици се бавят по тротоарите с изучено безразличие, пише още The New York Times.

  В училищата в цяла Франция се появиха клъстери, макар и не в „притеснителен брой“, казва д-р Язданпанах. Заради отворените училища родителите са успели да се съсредоточат върху работата у дома или да пътуват до работното си място, което е помогнало да се смекчи вторият удар по икономиката. Централната банка на Франция изчисли, че икономическата активност този месец ще бъде с 12% под нормалното, което е далеч по-малко от 31% спад през април.

  Повечето европейски държави, включително Великобритания, Франция, Германия и Испания, държат училищата отворени, въпреки че континентът остава сред най-силно засегнатите от втората вълна. Няколко държави, като Австрия, Чехия и Италия, са затворили училища, частично или изцяло.

  Във Франция, както и в по-голямата част от света, училищата затвориха по време на първата вълна през пролетта, докато учените се опитват да разберат каква роля играят децата при предаването на вируса. 12-те милиона ученици в страната в началните и средните училища се занимават с онлайн обучение, но скоро учителите и служителите в образованието предупреждават, че много деца са изостанали. „Това затвърди убеждението ни да държим училищата отворени поради образователни и социални причини“, каза Софи Венетитай, учител и служител на синдикатите.

  Междувременно, нови проучвания показват, че въпреки ранните страхове, оставянето на училищата отворени, макар и не без риск, може да бъде относително безопасно, стига да има правила за ограничаване на разпространението на вируса. През август в доклад, публикуван от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, се посочва, че доказателствата „показват, че закриването на детски заведения и образователни институции е малко вероятно да бъде ефективна единична мярка за контрол на предаването на Covid-19 от общността“.

  Към момента повечето проучвания за предаването показват, че деца под 10 години разпространяват вируса по-малко ефективно от възрастните, но тийнейджърите се заразяват и разпространяват вируса точно толкова, колкото и възрастните. Така че безопасното отваряне на гимназиите е по-сложно, особено ако предаването в общността е високо и прави правилата за социално дистанциране още по-важни.

  След овладяването на първата вълна на епидемията Франция видя, че инфекциите отново започват да нарастват през август, когато хората възобновиха социализацията, а правителството не успя ефективно да извърши мерки за обществено здраве за тестване, проследяване и изолиране.

  Към октомври инфекциите нарастваха стремително в по-голямата част от Европа.

  Но дори и след предупреждение от неговите научни съветници, президентът Еманюел Макрон обяви, че училищата във Франция ще останат отворени, като в същото време нареди да бъдат затворени несъществени фирми. „Нашите деца не могат да бъдат лишени завинаги от обучение, образование, контакт с училищната система“, каза той.

  Анри Бержерон, социолог от Парижкия институт за политически изследвания, елитния университет, известен като Science Po, и съавтор на книгата „Covid-19: Организационна криза“, каза: „Този път здравният приоритет е смесен с икономически приоритет.“

  За да се справят с опасенията, когато случаите се разрастват, служителите в образованието леко затегнаха правилата, включително намалиха възрастта за задължително носене на маски на 6 години от 11. Много училища увеличиха часовете, в които родителите да могат да заведат и вземат децата си, и адаптираха обедните почивки така, че да не се струпват много хора на едно мято. В много гимназии учениците сега се редуват, прекарвайки половината си дни в училище, а останалите у дома.

  Три месеца след началото на учебната година във Франция училищата не са се превърнали в основен двигател на инфекциите, според здравните експерти. А броят на учениците, които са дали положителни резултати през седемте дни, приключили в четвъртък (26 ноември), е спаднал с 44% спрямо предходната седмица, сочат данните на Министерството на образованието. Последната цифра е 0,06% от 12-те милиона ученици във Франция.

  В петък (27 ноември) от 61 500 училища в цялата страна само 19 основни, 3 средни и 3 гимназии бяха затворени поради огнища.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  преди 50 минути
  Американската икономика отчете ръст в края на 2020
  Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
  преди 55 минути
  ЕК удължи срока на действие на Временната рамка за държавна помощ
  Поради продължаващото развитие на пандемията всички мерки във Временната рамка се удължават до 31 декември 2021
  преди 1 час
  Близо 7 пункта ръст на бизнес климата у нас в началото на 2021 г.
  Националната статистика отчита тъст във всички сектори
  преди 2 часа
  Decathlon отвори магазин в центъра на София
  Това е 3-ти обект на търговеца на спорти стоки в столицата и 9-ти в България