понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6032 прочитания

    На „Уол Стрийт“ вече ще се търгува вода

    Това се случва за първи път в историята на финансовите пазари в САЩ
    08 декември 2020, 13:21 a+ a- a

    От тази седмица водата ще се търгува на пазара на фючърси на „Уол Стрийт“, поради недостига си. Цената на жизненоважната течност ще варира точно както тази на петрола, златото или пшеницата, съобщи CME Group.

    Цената на водата в Калифорния се е удвоила през последната година, според индекса на водата Nasdaq Velez California. Експертите уверяват, че търгуването ѝ на стоковия пазар ще позволи по-добро управление на бъдещия риск, свързан с този актив.

    Американската компания CME Group ще стартира договори, свързани с калифорнийската вода, пазар на стойност $1,1 милиарда. С тикера NQH2O днес цената на фючърсите за вода в Калифорния се търгуваше на около $486,53 за акър-фут, което се равнява на 1233 кубически метра.

    Индексът се базира на цените в основните речни басейни на Калифорния, където недостигът на вода се е увеличил. Тази стойност може да се използва като ориентир за останалия свят по отношение на водните пазари, отбелязва Entrepreneur.

    Фермерите, фондовете или общините могат да се защитят или да спекулират срещу промени в цената на водата. Според CME Group новите договори ще позволят по-добро управление на риска, свързан с недостига на вода, и ще направят по-добра връзка между търсенето и предлагането на пазарите.

    Тези фючърсни договори не изискват физическа доставка на вода и са чисто финансови. Те се основават на средноседмичната цена, осреднена в петте най-големи водосборни басейна на Калифорния до 2022 г.

    Тези договори са първите по рода си в Съединените щати и бяха обявени през септември, когато западното крайбрежие на страната беше опустошено от жега и горски пожари. Според Bloomberg те са предназначени да „служат като защита за най-големите потребители на вода в Калифорния срещу покачване на цените и като индикатор за недостиг за инвеститори по целия свят“.

    Китай и САЩ са основните потребители на вода в света. Според ООН 2 милиарда души живеят в страни със сериозни проблеми с достъпа до вода. Агенцията изчислява, че през следващите няколко години две трети от планетата може да изпитва недостиг на вода и милиони хора ще бъдат разселени заради този проблем.

    Недостатъчността на жизненоважната течност е свързана с прекомерната експлоатация на тези ресурси от първичния сектор, промишлеността и консумацията на хора, както и с изменението на климата, отбелязва още Entrepreneur.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 2 часа
    преди 5 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 5 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 6 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 6 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България