петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1020 прочитания

    България получава от ЕС над 10 млрд. евро по кохезионната политика до 2027

    Голяма част от средствата ще са за подкрепа на иновациите, конкурентоспособността, екологичния и цифровия преход
    14 януари 2021, 15:28 a+ a- a

    Европейската комисия публикува набор от стратегически препоръки за 14 новосъздадени научноизследователски и иновационни центъра в България, съфинансирани от политиката на сближаване на ЕС.

    Препоръките имат за цел да подобрят управлението и да помогнат на центровете да постигнат финансова устойчивост. Те бяха разработени от екип от международно признати експерти в продължение на 1,5-годишна работа на терен, координирана от Съвместния изследователски център на Комисията, както и чрез партньорски обмен с Испания, Литва и Чехия. Те ще подпомогнат българските институции и изследователи в укрепването на екосистемата за научни изследвания и иновации в страната, изграждането на капацитет за трансфер и разпространение на знания и засилване сътрудничеството между научноизследователските институции и предприятията в области като екологичния и цифровия преход, както и в областта на авангардната медицина.

    Еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра каза: „Благодарение на подкрепата на ЕС тези центрове ще осигурят научна инфраструктура и оборудване, което ще ги направи привлекателни за млади български изследователи. Призовавам всички участници да се възползват от работата на експертите, като положат основите за ефективна и модерна система за научни изследвания и иновации.“

    Еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел добави: „Инвестициите на ЕС в 14-те центъра за компетентност и центровете за високи постижения имат голям потенциал за трансформация на икономиката на страната и за нейното интегриране в световните вериги за създаване на стойност. Уверена съм, че констатациите в доклада на Съвместния изследователски център ще бъдат добре приети от центровете и че правителството, академичните среди и заинтересованите страни от индустрията ще предприемат действия за бързо изпълнение на неговите препоръки.“

    Инициативата започна през 2019 и ще обхване и други европейски държави. Комисията също така подпомага държавите членки и регионите при разработването и прилагането на техните стратегии чрез платформата за интелигентна специализация.

    Понастоящем ЕС инвестира 160 милиона евро в центровете в рамките на българската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ за периода 2014—2020. През периода 2021—2027 България ще получи над 10 милиарда евро по линия на политиката на сближаване, като значителна част от нея ще бъде предназначена за подкрепа на иновациите, конкурентоспособността и екологичния и цифровия преход.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 36 минути
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 2 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 18 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 20 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия