петък, 03 декември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1620 прочитания

  В наши дни всеки човек може и трябва да инвестира

  Кой, защо и как трябва да инвестира, разказва икономическият експерт и водещ лектор на Finance Academy, Георги Вулджев
  08 март 2021, 12:31 a+ a- a

  Георги Вулджев е един от най-разпознаваемите млади икономически експерти в България. Работил е като икономист в Институт за пазарна икономика, след което става анализатор в Emerging Market Watch, фирма за икономически, финансови и политически анализи, която работи директно с банки и инвестиционни фондове от цял свят. Като главен редактор на „Експертен клуб за икономика“, той е автор на редица предложения за реформи в сферата на икономическата политика в България. От години се занимава с инвестиционна тематика, работил е като автор на инвестиционни анализи за Tavex Gold & Exchange. Георги Вулджев е водещ лектор в програмата „Инвестиции и лични финанси“ на Finance Academy, която ще представи практически познания и доказани стратегии за успех.

  Нека поговорим за еманципация. Не, не изтърканата еманципация на политиците. Нека поговорим за финансова еманципация. До ден днешен финансовите пазари остават естествена среда основно на богатите. Но това (вече) няма нужда да е така. През 2021 година има предостатъчно инвестиционни възможности за абсолютно всеки човек. Качествените активи са еднакво достъпни за всеки – богат или не.

  Старите бариери пред финансовите пазари вече не съществуват. Не са и нужни грандиозни спестени суми, за да започнете да инвестирате. Сумата от 1000 лева е напълно достатъчна, за да започнете да инвестирате и дори да ви излезе сметката.

  През последните 10 години размерът на разходите за инвестиции под формата на такси и комисиони падна значително до голяма степен поради дигитализацията на сектора. Същевременно развитието и разпространението на финансови продукти като Борсово търгувани фондове (Exchange Traded Funds) дава възможност за много широка диверсификация на инвестициите ви при много ниска цена. 

  Но може би се питате – ако не се занимавате с финанси, за какво ви е въобще да мислите за финансови пазари и инвестиции? Все пак, нали сте осигурени от държавата и ви е обещана пенсия? Защо да спестявате пари дългосрочно, при положение, че ще сте пенсионно осигурени? Много уместни въпроси, с много лесен отговор. Отговорът е, че пенсионната система е в криза. Изключително тежка криза. И ако искате да се пенсионирате достойно, а не мизерно, спестяването и инвестирането отвъд осигуровките не е лукс, а необходимост.

  Във фонд „Пенсии“ към НОИ има дефицит, който се равнява на около 50%. Това ще рече, че приходите от осигуровки на държавната пенсионна система покриват едва половината от текущите разходи за пенсии. И това е в момента. В бъдеще този дефицит само ще расте поради демографските тенденции, които водят до растящо съотношение между пенсионери и работещи. Колкото повече пенсионери има за всеки работещ, толкова по-малко пари има за всяка пенсия. Съответно в бъдеще дефицитът може да набъбне толкова много, че да доведе до криза в публичните финанси и направо неплатежоспособност. Уви, това е реалността. 

  Междувременно, ситуацията при задължителното допълнително пенсионно осигуряване в частните пенсионни фондове е по-стабилна, но доходността им не е особено впечатляваща. Голям проблем е, че към момента техните инвестиционни стратегии не могат да бъдат адаптирани за строго индивидуалните нужди на всеки отделен работещ. Един индивидуален инвеститор може да изгради инвестиционен портфейл, който далеч по-добре пасва на неговите цели и обстоятелства и носи по-добра доходност. 

  Не е необходимо да сте завършили финанси в London School of Economics, за да си подсигурите добра доходност на инвестициите и достойно пенсиониране. Интернет и дигиталните технологии направиха достъпни не само платформите и инструментите за инвестиране, но и информацията, която ни е нужна, за да ги използваме ефективно. В проекта Finance Academy даваме достъп до точно това – познания и съвети, актуални за своето време, които могат да бъдат приложени за постигането на финансови цели. Искаме да дадем една стабилна основа, която всеки в България да може да надгражда и съответно, да инвестира разумно. 

  На фундаментално ниво, всеки може да се научи да инвестира достатъчно добре, единствено се изискват време и дисциплина. Но това са изискванията за успех и във всяко друго начинание. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Инфлацията в Еврозоната през ноември с нов връх
  Според предварителните оценки на Евростат тя е 4,9%
  преди 2 часа
  Пауъл: Високата инфлация може да продължи до втората половина на 2022 г.
  Председателят на Федералния резерв заяви, че ще обмисли по-скорошно прекратяване на програмата за изкупуване на облигации
  преди 2 часа
  Значителен спад на руските туристи у нас тази година
  За първите 9 месеца близо 36 000 руски граждани са почивали у нас, през цялата 2019 броят им е бил 450 000
  преди 2 часа
  Угур Шахин: Не се отчайвайте
  Според изпълнителният директор на BioNTech хората просто трябва да се ваксинират и да си сложат бустерна доза от съществуващите ваксини
  преди 3 часа
  EMA започна текущ преглед на ваксината на Valneva
  Ваксината е базирана на инактивиран вирус
  преди 4 часа
  47-ото Народно събрание положи клетва
  Д-р Силви Кирилов откри първото заседание